Prioritățile lui Eugen Teodorovici: Sănătatea, Educaţia și aeronava de protocol

Prioritățile lui Eugen Teodorovici: Sănătatea, Educaţia și aeronava de protocol

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că s-a intrat în linie dreaptă cu bugetul, că va fi publicat pe site, dezbătut în Parlament și adoptat. Entuziasmul ministrului a fost frânt de liderul UDMR, Kelemen Hunor, care intuiește că președintele sau/și Opoziția vor ataca proiectul la CCR. Prin urmare, doar în luna martie, dacă se iau în considerare toate obstacolele, România va avea buget.

Singura constantă în proiectul de buget este 2 la sută pentru Apărare. Asupra procentului a căzut toată lumea de acord și suma a primit și binecuvântarea, și laudele partenerilor noștri strategici, NATO.

Sănătatea și Educația vor fi nu neapărat favorite, dar sunt sectoarele către care decizia noastră politică a fost să alocăm o foarte mare parte din resursele financiare ale bugetului. Categoric va fi 2% pentru Apărare, s-a promis, se respectă acest nivel şi desigur partea de investiţii în zona publică, sprijin pentru economie, diferite scheme de ajutor de stat foarte interesante şi atractive”, a declarat Teodorovici, la Parlament. Acesta a mai spus că „deficitul bugetar va fi undeva la 2,55, cum am anunţat zilele trecute”.

Administrație suplă

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a explicat că s-au făcut mai multe variante de lucru pentru că „dorinţa noastră este ca marea parte a banilor disponibili să fie duşi către zonele importante din economia noastră”. Teodorovici a anunțat că a insistat pentru achiziția unei aeronave de protocol, să nu mai circule oficialii cu avioanele de linie, dar a lăsat o umbră de mister asupra provenienței banilor.

De asemenea, ministrul a anunțat că va verifica mult mai atent cum se cheltuiesc banii la Administrația Prezidențială.

În legătură cu cheltuielile de personal, Teodorovici nu a spus clar dacă vor fi reduse, dar a arătat că vrea o administrație suplă. „Administraţia trebuie să fie, ca şi principiu, una suplă, eficientă, trebuie să lucreze în folosul cetăţeanului, nu să blocheze. Trebuie să fie cât de suplă trebuie”, a explicat ministrul.

Se rambursează taxa auto

În proiectul de buget sunt prevăzute sumele necesare rambursării taxei auto. „Situaţia este cea pe care o ştiţi. La 31 august anul trecut a fost data limită de depunere a solicitărilor de rambursare a acestor sume, noi am prins în bugetul pe acest an suma pentru a putea să rambursăm acestor persoane toţi banii, cu sau fără solicitarea Comisiei Europene, noi asta aveam în plan, să alocăm sumele şi să le distribuim către cei care merită acest lucru să primească banii înapoi”, a afirmat ministrul Teodorovici.

Vâlcov, coautor la buget

Ministrul a explicat că a colaborat cu consilierul premierului Dăncilă, Darius Vâlcov pentru că are o experiență de necontestat. „Lucrez foarte bine cu Darius Vâlcov şi nu am de ce să nu colaborez cu dânsul, suntem oameni de finanţe amândoi, este normal să ţinem cont unul de ideea celuilalt. Aşa ies lucrurile bune, prin dialog. Pentru mine contează foarte mult ca românii să beneficieze de efectele pozitive ale unei idei. De unde vine ideea, chiar nu mă interesează”, a declarat Eugen Teodorovici.

 

Toți primarii au venit în Capitală

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) s-a întâlnit, ieri, cu ministrul Eugen Teodorovici. Primarii ar fi vrut să discute cu premierul Viorica Dăncilă despre bugetul pe 2019 şi cotele din impozitul pe venit ce vor reveni unităţilor administrativ teritoriale. Edilii i-au cerut ministrului ca minim o treime din bugetul naţional să revină administraţiei publice locale.

„Ne menţinem punctul de vedere referitor la cotele din impozitul pe venit şi, de asemenea, pot să vă spun că am făcut o analiză comparativă cu tot ceea ce înseamnă administraţie publică locală în UE. Administraţia publică locală în UE are pondere în bugetele ţărilor respective între 30 şi 60%. În România este cea mai subfinanţată administraţie publică locală din Europa, cu o cotă undeva sub 20%. Solicităm minim o treime din bugetul naţional pentru administraţia publică locală. Argumentul este că noi ne ocupăm de la sănătate, educaţie, transport, infrastructură de încălzire, infrastructură de străzi, bulevarde, salubritate. Tot ce înseamnă parcuri, locuri de joacă, spaţii verzi sunt în administraţia publică locală. 70% din tot ce înseamnă servicii publice sunt asigurate de către administraţia publică locală şi nu avem nici măcar 30% din buget. Consider că este profund în neregulă. În consecinţă, solicităm minim o treime din buget către administraţia publică locală, în integralitatea ei - tot ce înseamnă comune, consilii judeţene”, a afirmat primarul Sectorului 3, Robert Negoiță (foto), președintele Aso ciației.