Evenimentul Zilei > Politica > Care este PRIORITATEA ZERO a României la New York
Care este PRIORITATEA ZERO a României la New York

Care este PRIORITATEA ZERO a României la New York

Candidatura României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în perioada 2020-2021, este prioritatea zero pentru Misiunea Permanentă a României de la New York în această perioadă.

''Doar 15 state sunt acolo, dintre care cinci sunt membri permanenţi. Să aducem România timp de doi la vârful deciziei mondiale în ceea ce priveşte pacea şi securitatea planetei, alături de marile puteri ale lumii, cred că merită orice efort'', a declarat ambasadorul Ion Jinga într-un interviu pentru Agerpres.

Prezenţa în Consiliul de Securitate al ONU reprezintă ''cea mai importantă poziţie pe care o ţară şi-o poate dori în arena internaţională, pentru că oferă vizibilitate, prestigiu, influenţă şi capacitate de a radia influenţă într-un areal geografic ce depăşeşte anvergura determinată tradiţional de dimensiunea geografică, populaţie, forţă economică sau militară'', a explicat diplomatul român.

Potrivit acestuia, România participă la două treimi din misiunile ONU de menţinere a păcii şi la două misiuni politice speciale. În cadrul acestor misiuni, militarii, poliţiştii şi jandarmii români ocupă şi funcţii cheie în structurile de comandă ale forţelor, în domeniile informaţii, operaţii, comunicaţii, logistică şi personal, cooperare civili-militari, fapt ce dovedeşte recunoaşterea profesionalismului acestora.

Ion Jinga a mai vorbit, în interviul acordat prin email, despre teme de actualitate ce figurează pe agenda ONU, precum reforma Consiliului de Securitate, ''un proces eminamente politic'', sau situaţia migranţilor şi refugiaţilor. Totodată, el s-a referit şi la tinerii care doresc să efectueze stagii la Misiunea Permanentă a României la ONU.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: