''Doar 15 state sunt acolo, dintre care cinci sunt membri permanenţi. Să aducem România timp de doi la vârful deciziei mondiale în ceea ce priveşte pacea şi securitatea planetei, alături de marile puteri ale lumii, cred că merită orice efort'', a declarat ambasadorul Ion Jinga într-un interviu pentru Agerpres.

Prezenţa în Consiliul de Securitate al ONU reprezintă ''cea mai importantă poziţie pe care o ţară şi-o poate dori în arena internaţională, pentru că oferă vizibilitate, prestigiu, influenţă şi capacitate de a radia influenţă într-un areal geografic ce depăşeşte anvergura determinată tradiţional de dimensiunea geografică, populaţie, forţă economică sau militară'', a explicat diplomatul român.

Potrivit acestuia, România participă la două treimi din misiunile ONU de menţinere a păcii şi la două misiuni politice speciale. În cadrul acestor misiuni, militarii, poliţiştii şi jandarmii români ocupă şi funcţii cheie în structurile de comandă ale forţelor, în domeniile informaţii, operaţii, comunicaţii, logistică şi personal, cooperare civili-militari, fapt ce dovedeşte recunoaşterea profesionalismului acestora.

Ion Jinga a mai vorbit, în interviul acordat prin email, despre teme de actualitate ce figurează pe agenda ONU, precum reforma Consiliului de Securitate, ''un proces eminamente politic'', sau situaţia migranţilor şi refugiaţilor. Totodată, el s-a referit şi la tinerii care doresc să efectueze stagii la Misiunea Permanentă a României la ONU.