Prinţul de Wales a vizitat, azi, Parcul Natural Văcăreşti, unde a fost întâmpinat de Adriana Mitsue Ivama Brummell, soţia ambasadorului britanic Paul Brummell, şi de Dan Bărbulescu, manager executiv al Asociaţiei Parcul Naţional Văcăreşti.
Alteţa Sa Regală s-a întâlnit cu voluntari şi studenţi ai Asociaţiei Parcul Naţional Văcăreşti, dar şi cu un grup de copii, care discutau cu un herpetolog despre broaştele şi şerpii care pot fi întâlniţi în delta dintre blocuri, relatează Agerpres.
Prinţul a vizitat Observatorul parcului, situat la etajul 17 al clădirii Asmita Tower, pe care Dan Bărbulescu l-a prezentat ca fiind un loc unde copiii şi iubitorii de natură pot discuta despre Parcul Văcăreşti. Alteţei Sale Regale i-au fost prezentaţi, de asemenea, fotograful Helmut Igant, persoana care a avut ideea protejării "Deltei dintre blocuri", dar şi alţi membri fondatori ai asociaţiei, care din 2012 au iniţiat demersurile amenajării parcului natural.
Dan Bărbulescu l-a invitat pe Alteţa Sa Reaglă pe terasa Observatorului, pentru a privi de sus Delta Văcăreşti, prezentându-i istoria acestei zone, despre „proiectul megalomanic" al lui Nicolae Ceauşescu, care dorea să lanseze un proiect hidrologic în această zonă
Prinţul de Wales a privit cu interes o expoziţie care prezenta în paralel fotografii din Delta Dunării şi Delta Văcăreşti, surprinzând similitudinile dintre cele două locuri, dar şi imagini expuse pe un panou tematic, despre ameninţările cu care se confruntă "Mica insulă a Bucureştiului": defrişările masive, debarasarea de gunoaie şi moloz, incendiile.
Alteţa Sa Regală a mai explorat întinderea de mlaştini şi ecosistemul Parcului Văcăreşti, unde s-a întâlnit cu un grup de copii, cărora un herpetolog le prezenta un şarpe de casă.
Acesta i-a explicat Prinţului de Wales că „încearcă să pregătească noua generaţii de herpetologi români", exprimându-şi speranţa că aceştia vor fi adevăraţi ambasadori ai naturii. Totodată, i-a spus că şarpele pe care îl studiau copii este înrudit cu cel întâlnit în Mare Britanie. Herpetologul le-a prezentat copiilor şi o broască, subliniind - în râsetele acestora - că animalul respectiv nu dă râie. I-a explicat totodată Alteţei Sale Regale că în România unii oameni au prejudecata că broaştele ar da anumite boli.
O fetiţă i-a oferit Alteţei Sale Regale un bucheţel de păpădii.
Alteţa Sa Regală a inaugurat şi observatorul pentru păsări, prima facilitate disponibilă pentru vizitatorii parcului şi s-a întâlnit de asemenea cu câţiva membrii ai Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României, voluntari implicaţi în activităţile asociaţiei. De asemenea, a făcut cunoştinţă şi cu Gigu, un bărbat care trăieşte de 20 de ani într-o baracă din Delta Văcăreşti, alături de familia sa, şi care a fost angajat de către Asociaţie ca "ranger". El nu va putea rămâne pe terenul respectiv după ce vor fi implementate măsurile de amenajare a parcului natural, însă membrii asociaţiei sunt preocupaţi de integrarea sa socială.
Pentru a marca vizita, Alteţa Sa Regală a plantat şi un plop alb. „Mult noroc, copacule”, a spus Prinţul de Wales, dupa ce a sădit pomul.
Dan Bărbulescu i-a spus Alteţei Sale Regale că este vorba despre un copac care ajunge la înălţimi apreciabile şi l-a invitat să vină şi în anul următor, pentru a constata evoluţia acestuia.
Parcul Natural Văcărești din Bucureşti este o formațiune unică de mlaștini urbane, pe locul unui fost proiect hidrologic din vremea regimului comunist. Zona a primit statut de parc natural anul trecut, iar planurile pentru conservarea ecosistemului local au fost dezvoltate după modelul centrului London Wetlands.
Asociația Parcul Național Văcărești a dezvoltat proiectul pentru o mlaștină urbană urmând exemplul britanic și lucrând cu organizații de mediu cunoscute, dintre care amintim Wetland Link International, Wildfowl și Wetland Trust, filiala WWF România, cât și cea din Marea Britanie. Zona este înconjurată de un baraj, fiind astfel delimitată de peisajul urban şi uşor accesibilă păsărilor. Peste 90 de specii de păsări pot fi observate la Văcărești, în special cele de apă: bâtlani, egrete, cormorani și gâște sălbatice. În afară de acestea, mlaștinile sunt şi casa unor mamifere mici precum: vulpi, nevăstuici și vidre (protejate la nivel european). Ecosistemul este divers și include reptile, amfibieni și nevertebrate precum: tritoni, salamandre, țestoase de apă, șopârle gri, șerpi de iarbă.