Prinţul Sturdza jr: „L-am dus pe Lupescu la Blatter!“

EVZ l-a vizitat în Elveţia pe Dimitrie Ferdinand Ştefan Sturdza, fiul prinţului Dimitrie Sturdza, binefăcătorul fotbaliştilor români.

Dimitrie Ferdinand Ştefan Sturdza este fiul prinţului Dimitrie Sturdza, plecat din România în 1948, la doar 10 ani, ajuns tenismen vestit şi om de afaceri cu o avere de sute de milioane de dolari. Amândoi sunt consuli onorifici ai României în Elveţia.

„Dimi“, cum îi spun prietenii, are nenumărate legături cu fotbalul românesc. Fiica lui Neculai Bujor, reprezentantul familiei Sturdza în România, a fost iubita lui Adrian Cristea, care a terminat prin a dezamăgi întreaga familie prin escapadele care l-au despărţit de Sânziana.

„Dimi“ este bun prieten cu Ionuţ Lupescu şi unul dintre sfetnicii la care „Kaiserul“ apelează cu încredere când are nevoie de o îndrumare. Cu ajutorul prinţului s-au transferat Mihai Tararache şi Iulian Filipescu din Elveţia în Germania, la Duisburg. Tot „Dimi“ i-a fost sprijin şi lui Jerry Gane, pe când acesta juca la Saint Gallen. Adus la stadion de „Picior de fier“

Înainte să accepte funcţia de director general al Federaţiei Române de Fotbal, Ionuţ Lupescu s-a dus în Elveţia, să-l consulte pe prinţ. Acesta l-a întrebat scurt, în româna sa cu accent nemţesc: „O să ai şi putere de decizie sau o să fii marionetă?“. Lupescu a zis că ar putea măcar încerca să schimbe ceva din interior, pentru că dacă stă pe tuşă oricum nu va face nimic. Şi „Dimi“ a mers cu „Kaiserul“ la o întâlnire cu Sepp Blatter, preşedintele FIFA. „Atunci s-au cunoscut pe îndelete, am stat la masă...“, rememorează cel căruia nobilii europeni îi spun „Prinţul Ştefan“.

Prieten cu un mare impresar neamţ, Sturdza i-a sprijinit şi pe Mihai Tararache şi pe Iulian Filipescu să ajungă în Germania, după ce le expiraseră contractele cu echipe din Elveţia. „Dimi“ s-a împrietenit bine cu Mihai, mai ales că acesta din urmă era simpatizat şi de soţia prinţului, microbistă fanatică. Ea îl „târa“ la stadion, deşi lui nu-i plăcea fotbalul şi nici nu ştia ce este acela un ofsaid. Între timp, s-a molipsit şi el. Tot impresionat de Tararache. Prinţul e microbist experimentat de-acum.

„Lui Tararache i se spunea «Picior de Fier» aici, deţine recordul pentru cele mai multe cartonaşe încasate în liga elveţiană. Dar şi el a îndurat multe... Mi-a povestit medicul de la Grasshoppers că a jucat o dată cu pielea luată de pe picior de i se vedea osul. Ce să mai, un băiat extraordinar de ambiţios, român adevărat...“.

MOŞTENITORUL Prinţul Ştefan, fiul celebrului tenismen Dimitrie Sturdza

Tatăl lui „Dimi“ s-a născut la Iaşi, pe 12 octombrie 1938, fiind botezat, pe una dintre moşiile familiei, de Regina Elena a României şi de fiul ei şi al lui Carol al II-lea, Mihai, care peste câţiva ani avea să ajungă, la rândul său, rege. La 10 ani a părăsit România rămasă pradă comunismului împreună cu părinţii şi cu fraţii săi, continuându-şi studiile în patria mamei, în Norvegia. În cele din urmă, Dimitrie G. Sturdza (tatăl său, Gheorghe, îşi făcuse studiile la Oxford) s-a stabilit în Elveţia, unde a fost campion la tenis (a fost primul jucător al Elveţiei pe vremea sa şi unul dintre reprezentanţii ei în Cupa Davis, dar a refuzat să joace contra României!). A fost campion şi la schi, a urmat cursurile Facultăţii de Fizică Atomică din Lausanne, s-a căsătorit la 30 de ani cu o nemţoaică, Monique Wagner, şi a făcut avere din afaceri cu produse cosmetice.

În 1971, Dimitrie Sturdza a pus pe roate compania Dessee, una dintre cele mai bune firme din domeniul cosmeticelor în lume. Are doi copii, pe „Dimi“ şi o fată, şi le lasă moştenire un imperiu financiar enorm. De la adăpostul acestui imperiu, prinţul Ştefan afişează o modestie incredibilă. A muncit pentru fiecare franc în viaţa sa, a spălat şi wc-urile în compania tatălui (care la rândul său a fost distribuitor de ziare în Norvegia), pentru a învăţa ce înseamnă munca şi cum este viaţa angajaţilor. În copilărie, ca să facă rost de bani de buzunar, „Dimi“ a numărat la produse cosmetice până s-a îndrăgostit de matematică. Între timp a făcut două facultăţi, de economie şi de informatică, şi a ajuns în vârful firmei din care cel mai mult iubeşte angajaţii, pe care îi tratează ca pe nişte membri ai familiei. Şi asta se vede. În ultimii douăzeci de ani, doar doi sau trei au plecat de la Deesse! Deesse, adică iniţialele lui Dimitrie Sturdza, „pronunţate“ nemţeşte.

VITEZOMANUL „TÅNDALĂ“ Amenzile lui Filipescu vin la firma prinţului Chiar în timp ce prinţul ne povestea toate astea, la sediul Deesee a sosit din Germania o amendă pentru „vitezomanul“ Iulian Filipescu, care circulă cu o maşină a companiei lui „Dimi“. Culmea e că pe terenul de joc porecla lui Filipescu e „Tândală“, fotbalistul fiind celebru pentru reacţiile sale întârziate.

Cel mai ataşat a rămas însă Dimitrie de Jerry Gane, care l-a uluit când a marcat cinci goluri într-un singur meci! „Jerry e un băiat extraordinar, râde mereu cu gura până la urechi. E sincer în bunătatea lui“, spune prinţul Ştefan. Acesta ne-a povestit cum i-a găsit lui Jerry un contract-beton la Young Boys Berna, pe care Gane l-a ratat momit de Dinel Staicu. Acesta i-a propus întoarcerea la Craiova, marea dragoste a lui Jerry, după care l-a aruncat ca pe o măsea stricată. „A gândit cu sufletul Jerry, a refuzat un apartament de şase camere, contract bun pe trei ani, un BMW seria 7, totul pentru a se întoarce printre olteni...“, oftează prietenul lui Gane.

Despre Adi Mutu, prinţul spune că are o datorie morală faţă de tineretul român. „În locul lui, eu m-aş implica serios într-o campanie antidrog. Ce a făcut el e inadmisibil, e un model pentru copiii din România şi trebuie să le spună acestora să nu facă niciodată ca el“.

Sturdza urmăreşte şi fotbalul românesc şi iubeşte cu foc Poli Iaşi. „Ionuţ Popa? Un antrenor foarte bun“.

Nu-i place însă fanfaronada, lipsa măsurii a multora dintre fotbaliştii români şi a îmbogăţiţilor tranziţiei în general. „Mi se pare o nesimţire fără margini să-ţi etalezi averea, să te baţi cu pumnul în piept că ai Maybach, Bentley, când atâţia oameni sunt nevoiaşi...“.

ULTIMELE ŞTIRI DE LA EURO 2008: Tricolori, împliniţi-vă visul!

Promisiuni „electorale“ pentru fotbaliştii români NICOLAE MANOLESCU: Totul despre fotbal MIHAI VOINEA: Timpul încrederii!

POLONIA - CROAŢIA 0-1 / LIVE

AUSTRIA - GERMANIA 0-1 / LIVE „Olandezii vor face ce-i mai bine pentru ei“

Prietenii olandezi la nevoie se pot cunoaşte

Allah e mare!

Din finală a Campionatului Mondial, derby al codaşelor! ----------------------------------------------------------------------

Viorel Moldovan: „Olandezii vor fi moi“ „Nici taică-său nu credea că o să iasă fotbalist!“

Şoferul-scriitor: „Mutu e o poezie“

Bölöni: „Avem peste 50 la sută şanse de calificare!“

Austriecii speră, polonezii s-au resemnat

CRISTIAN DELCEA: Dacă ne calificăm...