Prinţul Japoniei, în România | VIDEO

Prinţul Akishino, al doilea fiu al împăratului Japoniei, şi soţia sa, Prinţesa Kiko, au ajuns, în această dimineaţă, la Palatul Cotroceni, unde au fost întâmpinaţi de preşedintele Traian Băsescu şi de soţia sa, Maria.

Primirea a avut loc în holul de onoare al Palatului Cotroceni şi a fost urmată de discuţii între cele două delegaţii, la care a participat şi ministrul Culturii, Theodor Paleologu. Pe agenda zilei de astăzi erau incluse întâlniri cu preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Mircea Geoană şi Roberta Anastase.

Prinţul Akishino şi Prinţesa Kiko vor rămâne patru zile în România, fiind cazaţi la Vila Lac 1.

"Prima mare putere care a recunoscut importanţa geostrategică a României după căderea comunismului"

Preşedintele Senatului a apreciat, astăzi, că vizita prinţului Japoniei la Bucureşti vine "într-un moment simbolic, la 20 de ani de la căderea comunismului în România, la 50 de ani de la stabilirea relaţiilor între ambasadele ţărilor noastre şi la 107 ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Japonia".

"Japonia a fost probabil prima mare putere a lumii care a recunoscut importanţa geostrategică a României, după căderea comunismului", dar şi "primul stat din G7 care a finanţat studii cu privire la Portul Constanţa, la coridoarele transeuropene, inclusiv la modernizarea capitalei Bucureşti", a mai spus Geoană.

Rol important în infrastructură şi mediu

În 2009, câteva dintre ambasadele europene ale niponilor au organizat "Anul prieteniei Japonia-Dunăre". Punctele vizitei prinţului sunt Austria, Ungaria, Bulgaria şi România.

Potrivit ambasadorului nipon la Bucureşti, Yoshinobu Higashi, schimburile comerciale dintre România şi Japonia au atins, în 2007, suma de 480 de milioane de dolari. Diplomatul consideră însă că Japonia a jucat un rol important în domeniul consultanţei în infrastructură. Alte realizări importante ale parteneriatului româno-nipon sunt cele în domeniul protecţiei mediului. (Dan Arsenie)

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 13:00