Procurorii DIICOT Sălaj susțin că Mircea Varga a creat un adevărat cartel, structurat pe paliere, a cărui singură misiunea era vânzarea de droguri. Varga a intrat în atenția DIICOT, după ce mai mulți dealeri locali au fost arestați pentru infracțiunea de trafic de droguri.

Probele adunate de procurorii DIICOT Sălaj indică faptul că unii dintre cei care ocupau cu vânzarea unor astfel de substanțe, cumpărate de la Mircea Varga, care era unul dintre cei mai mari dealeri din zona de nord vest a României, au făcut mii de ”livrări”, ceea ce arată că fenomenul consumului de substanțe etnobotanice în rândul tinerilor este foarte extins.

De exemplu, Dan Ioan Blaga trimis în judecată de DIICOT Sălaj a fost acuzat de 117 acte materiale, ceea ce reprezintă tot atâtea livrări, Bogdan Cîmpean are 551 de acte materiale la activ, Flaviu Dorin Boca – 1.449 de acte materiale sau Norbert Beczi – 231 acte materiale. Toți acești mici dealeri, care se aprovizionau de la Mirca Vaida, au fost condamnați penal.

Cu toate astea, susțin procurorii DIICOT, deși ar fi putut să își dea seama că este în atenția Brigăzii Antidrog, Mircea Varga a continua să își vadă nestingherit de vânzarea drogurilor.

Câștiga pe zi 1.000 de euro

Șeful rețelei era indiscutabil Mircea Vaida, spun procurorii DIICOT. Acesta a reușit prin violență să ocupe poziția de șef al cartelului care se ocupa cu vânzarea de droguri în zona de Nord Vest. ”Turcu Sergiu este depozitarul acestor substanțe, punându-i ladispoziție lui Varga Mircea aceste substanțe ori de câte ori le solicită. Așa cum rezultă din convorbirile telefonice interceptate în cauză acesta vinde astfel de substanțe în medie de 3.000-4.000 de lei /zi”, susțin procurorii DIICOT Sălaj. Din rețea mai fac parte Alexandru Lemnaru, Vasile Rezmuveș, Marinel Tivadar, Marian Sebastian Rus care vindea amfetamine, etc. De altfel, Rus este acuzat că i-a vândut unui tînăr din Sălaj o pastilă care conținea amfetamine, după care consumatorul a ajunsîn stare gravă la spital.

Un alt dealer care a fost arestat și Alexandru Lemnean, care este concubinul surorii lui Mircea Varga, și care ocupa poziția secundă în ierarhia acestui cartel în devenire.

Procurorii DIICOT mai susțin că Mircea Varga a reușit la 28 de ani să dețină mai multe proprietăți imobiliare și mașini de lux, în condițiile în care nu este angajat.

”Hai să-ți dau o linie de cocaină”

Mircea Varga a fost prins în flagrant de DIICOT Sălaj, în parcarea unui supermarket din oraș în timp ce făcea o livrare de 150 de pachetețele cu substanțe etnobotanice. Procurorii l-au folosit pe un invetigator sub acoperire pentru a realiza acest flagrant, investigator care a mai avut două cumpărări autorizate înainte. Cele 150 de pachete au costat 2.250 de lei, mai spun procurorii DIICOT.

După ce marfa a fost livrată, în semn de amabilitate Mircea Varga i-a spus investigatorului sub acoperire: ”hai să-ți dau o linie de cocaină”, după care ”a făcut o linie pe spatele telefonului său mobil, a rulat o bancnotă de 5 lei în sul, moment în care au intervenit organele de polițe împreună cu procurorul”.

Procurorii mai spun că Mircea Varga a devenit un model pentru tinerii din cartierul unde acesta locuia. În acest sens, anchetatorii au indicat în referatul prin care au cerut arestarea șefului cartelului de la Baia Mare, și link-urile către melodiile dedicate acestuia de manelistul Dani Mocanu, între care și celebra piesă ”Vine poliția”.