Evenimentul Zilei > Politica > Printr-o ordonanţă de urgenţă publicată vineri seara, guvernul Ponta a acordat 15 milioane de euro municipiilor Bucureşti şi Ploieşti
Printr-o ordonanţă de urgenţă publicată vineri seara, guvernul Ponta a acordat 15 milioane de euro municipiilor Bucureşti şi Ploieşti

Printr-o ordonanţă de urgenţă publicată vineri seara, guvernul Ponta a acordat 15 milioane de euro municipiilor Bucureşti şi Ploieşti

Ordonanţa de urgenţă 17/2014 prevede că, din sumele obţinute în urma scoaterii la licitaţie a certificatelor de emisii de gaze cu efecte de seră, circa 10 milioane de euro se acordă pentru implemenentarea unui sistem de transport cu bicicleta în centrul Bucureştiului, iar cu alte cinci milioane de euro se finanţează trecerea autobuzelor din Ploieşti de la funcţionare Diesel la gaz petrolier lichefiat (GPL). Primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu, este membru al PSD şi prietenul premierului Ponta.

În expunerea de motive la această ordonanţă de urgenţă nu se explică de ce tocmai Ploieştiul, condus de un primar PSD, şi Bucureştiul, unde edil-şef este Sorin Oprescu, un apropiat al PSD, au primit această finanţare din partea Executivului. 

Prin OUG 17/ 2014, s-au mai acordat peste 90 de milioane de lei pentru achiziţionarea de microbuze şi autobuze pentru transportul elevilor din comunităţile rurale şi a sportivilor din unităţile din învăţământul preuniversitar la competiţiile interne şi internaţionale. Aceşti bani, proveniţi tot din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efecte de seră, vor fi cheltuiţi prin ministerul Dezvoltării Regionale, condus de Liviu Dragnea.

În plus, au fost alocate către MTS şi MEN sumele de 20.600.000 lei, respectiv 20.100.000 lei, pentru achiziţionarea unor microbuze şi autocare, banii urmând să provină tot din vânzarea acestor certificate.

Ordonanţa nu este semnată nici de ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, nici de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, ci de secretarii de stat subordonaţi celor doi.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.