La o zi după ce a mers în spatele sicriului mamei sale, regina Elisabeta a II-a, la Londra, prințesa Anne a zburat joi la Glasgow, în Scoția, pentru a se întâlni cu oficiali ai orașului, pentru a accepta condoleanțe din partea locuitorilor din Glaswegi și pentru a trece în revistă coroanele de flori depuse în onoarea suveranei, care a murit săptămâna trecută. La fel ca mama și tatăl ei, Anne are legături deosebit de strânse cu Scoția și, cel mai probabil, va servi ca emisar neoficial al familiei regale pentru scoțieni. A fost genul de îndatorire pe care Anne, acum în vârstă de 72 de ani, a îndeplinit-o, fără oprire, timp de decenii. Singura fiică a Elisabetei și sora mai mică a regelui Carol al III-lea, Anne a fost renumită ca fiind una dintre cele mai muncitoare din familia regală, înregistrând adesea peste 400 de evenimente publice pe an.
Datorită legilor de primogenitură, Prințesa Anne se află pe locul 16 în linia de succesiune la tron. Dar acest lucru nu reflectă influența ei reală în familia regală, unde este un consilier de încredere al lui Charles, și poziția ei în fața publicului, unde ratingurile sale de aprobare au fost mai mari decât ale oricărui membru al familiei regale senior supraviețuitor, cu excepția prințului William și a soției sale, Kate.
" În perioada în care a crescut, Anne a apreciat că monarhia poate supraviețui doar dacă își poate justifica existența", a declarat Edward Owens, un istoric care a scris pe larg despre familia regală. "Ea a recunoscut întotdeauna că familia se poate bucura de privilegiile vieții regale doar dacă muncește din greu."
Odată cu ascensiunea lui Charles la tron, au declarat experții în familia regală, rolul Annei va deveni probabil și mai important. Noul rege se va baza pe sora sa, care este are rangul de Prințesa Regală, pentru a-și gestiuna programul încărcat de îndatoriri publice într-un anturaj restrâns. De asemenea, este posibil ca ea să-l consilieze în chestiuni delicate de familie, cum ar fi modul în care să se ocupe de fratele lor mai mic, prințul Andrew, care se află într-un fel de exil de când au fost dezvăluite legăturile sale cu Jeffrey Epstein, prădătorul sexual condamnat, scrie New York Times.
Povestea Prințesei Anne
Moartea mamei sale îi conferă prințesei Anne un nou statut de figură feminină de rang înalt în Casa Windsor, chiar dacă soția lui Charles, Camilla, regina consort, o depășește în protocol, sau de prințesa Charlotte, fiica de 7 ani a prințului William.
Povestea ei este mai puțin dramatică decât cea a lui Charles al III-lea, ca să nu mai vorbim de ascensiunea și decăderea lui Andrew. Dar este, cu toate acestea, o ascensiune remarcabilă a unei femei care a trecut de la o tinerețe privilegiată, în care și-a dobândit reputația de arogantă și cu limba ascuțită, la o carieră formidabilă în domeniul caritabil, mai ales în cadrul organizației Save the Children, al cărei președinte a fost din 1970 până în 2017.
De-a lungul timpului, a participat la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976, pribele hipice; a suferit un prim mariaj eșuat cu Mark Phillips, de asemenea călăreț olimpic; a avut o a doua căsătorie stabilă, cu Timothy Laurence; și a supraviețuit unei tentative de răpire în 1974, spunându-i banditului care i-a ordonat să coboare din mașină pentru a o reține pentru răscumpărare: "Nici vorbă!".
Are reputația unei prințese muncitoare
Chiar și rolul lui Anne în zilele din jurul morții reginei i-a întărit reputația de muncitoare. A fost prezentă la ultimele ore de viață ale mamei sale la Castelul Balmoral din Scoția, iar apoi a însoțit sicriul în cele șase ore de călătorie până la Edinburgh, unde regina a fost înmormântată. Anne a călătorit într-o mașină în spatele dricului funerar cu Laurence, un viceamiral în Marina Regală pe care l-a cunoscut când acesta servea pe iahtul regal Britannia.
În procesiunea solemnă a sicriului reginei de la Palatul Buckingham la Westminster Hall miercuri, Anne a mers în primul rând, în stânga regelui. Ea a purtat o uniformă de ceremonie a Marinei Regale cu rangul de amiral, potrivit palatului, strălucind cu 10 medalii, o stea și o eșarfă a Ordinului Jartierei.
Andrew se afla la stânga ei, într-un costum de stofă obișnuit, care reflecta interdicția sa de a mai exercita funcții oficiale după soluționarea unui proces de abuz sexual intentat împotriva sa în SUA de Virginia Giuffre. Mergând în rândul din spate, prințul Harry a purtat și el un costum închis, semnificând statutul său de membru al familiei regale care nu are îndatoriri regale, de când el și soția sa de origine americană, Meghan, s-au mutat în sudul Californiei în 2020.
Lipsa lui Andrew și Harry
Pierderea lui Andrew și a lui Harry ca membri activi ai familiei regale a pus o povară pe cei care au rămas, nu în ultimul rând pe Anne, deoarece sute de obligații pe an trebuie să fie împărțite unui număr mai mic de membri ai familiei regale. Această povară a devenit și mai grea odată cu moartea soțului reginei, prințul Philip, în 2021. Philip, ducele de Edinburgh, era patronul a zeci de organizații de caritate, sarcini pe care regele va trebui să le redistribuie altor membri ai familiei regale.
"Nu îmi va mai fi posibil să ofer atât de mult din timpul și energia mea organizațiilor caritabile și problemelor la care țin atât de mult", a declarat Regele Charles într-un discurs televizat vinerea trecută. "Dar știu că această muncă importantă va continua în mâinile de încredere ale altora".
Dincolo de volumul ei de muncă, spun experții regali, Anne a fost o prezență de bun simț în familia regală. În afară de o scurtă perioadă de turbulențe, când căsătoria ei cu Phillips a eșuat în 1989, ea a oferit puțină hrană pentru tabloidele londoneze. Ea a ales să nu le ofere celor doi copii ai săi, Peter Phillips și Zara Tindall, titluri regale. "Cred că a fost probabil mai ușor pentru ei și cred că majoritatea oamenilor ar argumenta că există dezavantaje în a avea titluri", a declarat Anne într-un interviu pentru Vanity Fair în 2020. "Cred că a fost un lucru corect".