Fostul ministru de Interne, Cristian David (47 de ani), a fost adus aseară încătușat în fața unui judecător de drepturi și libertăți de la Curtea Supremă. Procurorii DNA cereau arestarea politicianului pentru 30 de zile. Acuzațiile: a primit mită 500.000 de euro. Până la închiderea ediției, instanța nu luase nicio decizie.

Totul începe în 2014, atunci când primarul de la Jilava, Adrian Mladin, a făcut un denunț la DNA și a povestit cum a dat, în februarie 20008, o șpagă de 1,1 milioane de euro, pentru a i se stabili dreptul de proprietate asupra unui teren de 15 hectare aflat în intravilanul orașului Buzău. Pentru acest serviciu, Nițescu a cerut 1,1 milioane de euro, din care 500.000 de euro erau pentru ministru.

Cu 500.000 de euro prin oraș

În ziua de 1 februarie 2008, Nițescu și Mladin s-au deplasat la sediul Băncii Transilvania – Sucursala Lipscani ,unde acesta din urmă a scos în numerar suma de 500.000 euro. Potrivit DNA, ulterior s-au deplasat la sediul Ministerului Internelor, unde Nițescu i-a predat banii lui David. La câteva luni, într-o întâlnire oficială, Mladin l-a întrebat pe David dacă a fost în regulă. Acesta a răspuns afirmativ, singura observație fiind cu privire la suma de bani că: „Era mai bine dacă erau în lei”.

Intervențiile la prefect

Intervențiile lui David s-au făcut la prefectul de atunci, Cristinel-Marian Bîgiu, în prezent președintele CJ Buzău. Bîgiu a avut mai multe întâlniri cu Mladin, iar pentru serviciile sale i-a pretins suma de 1.000.000 de euro, având în vedere „locația” și existența mai multor „persoane decidente”, care „se bat pe el”. Prefectul l-a băgat în combinație, ca intermediar, pe afaceristul Gheorghe Doloiu, zis „Regele Retrocedărilor din Buzău”.

David a fost senator de Vaslui în legislaturile (2004-2012), ministru pentru controlul implementării programelor cu finanțare internațională (2004-2007), ministru al Internelor (2007-2008) și ministru pentru românii de pretutindeni (2012-2014).

Șpăgarul și cel la care se făceau intervențiile

Două personaje cheie sunt în acest dosar, ambii au fost membri cunoscuți în PNL și au probleme cu Justiția. Cel care a dat șpaga de 1,1 milioane de euro, Adrian Mladin – primarul din Jilava și cel la care Cristian David trebuia să facă intervențiile, este vorba de Cristinel-Marian Bîgiu – președintele CJ Buzău. Primul, Mladin (ex-PNL) este condamnat la șapte ani de închisoare cu executare pentru corupție, pedpeasă pe care a contestat- o la Curtea Supremă. Potrivit unor surse judiciare, el a colaborat cu procurorii DNA în acest dosar. De alt fel, el a denunțat la DNA că i-a dat șpagă și fostului primprocuror al Parchetului Cornetu, Tomiță Neagu. Pe de altă parte parte, Bîgiu (ex – PNL, transferat la PSD în septembrie 2014) este arestat, din decembrie 2014, într-un alt dosar de corupție. El este acuzat de o șpagă de 200.000 de lei. Bîgiu a ajuns celebru după ce, înaintea flagrantului, când trebuia să primească o tranșă de 50.000 de lei, a postat pe Facebook o urare inedită: „Aveți ghetuțele pregătite? Moș Nicolae este pe drum”. După câteva ore a fost reținut.