Principesa Margareta: "Îmi place să experimentez reţete ciudate sau complicate"

Principesa Margareta: "Îmi place să experimentez reţete ciudate sau complicate"

Alteţei Sale Regale Principesa Margareta îi plac sarmalele în foi de viţă şi mâncarea italiană. În Familia Regală, la masă se respectă un ritual simplu, învăţat de la Regina Elena, bunica Principesei.

Principesa Margareta, autoarea "Cărţii Regale de Bucate", vorbeşte pentru "Evenimentul zilei" despre mâncărurile care se gătesc în bucătăria regală şi cu ce sunt serviţi oaspeţii Palatului Eli sabeta.

EVZ: Cum aţi descoperit pasiunea pentru gastronomie? Alteţa Sa Regală Principesa Margareta: E o pasiune mai veche. Primele experienţe culinare de care îmi amintesc sunt din adolescenţă când, la Versoix, pregăteam salate pentru întreaga familie. Îmi place mult să gătesc, să experimentez mâncăruri puţin ciudate sau complicate. Gătitul este o activitate care mă inspiră şi mă relaxează în acelaşi timp.

Care sunt felurile de mâncare pe care le serveşte Familia Regală a României la prânz? Atunci când nu avem invitaţi, prânzul are o durată scurtă. Nu stăm cu orele la masă şi de cele mai multe ori mâncăm un singur fel. Preparăm mâncare uşoară, sănătoasă, mai mult vegetariană: salată, consome şi uneori peşte la grătar. Eu şi Principele mâncam cât mai multe fructe şi legume proaspete şi am renunţat la grăsimi, prăjeli şi la zahăr.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care este ritualul cinei în Familia Regală a României? Pentru toate mesele zilei există un ritual simplu, pe care l-am luat ca exemplu de la bunica mea, Regina Elena. Ceea ce este important este respectarea unor norme de politeţe, de bune maniere. Nu ne place ca acest ritual să fie artificial şi formal, ci relaxant şi prietenos.

Care este felul de mâncarea preferat de Alteţa Voastră Regală şi care este povestea acestuia? Nu am un fel preferat de mâncare. Îmi place mâncarea italiană, care este mult mai naturală şi uşor de pregătit. Dintre mâncărurile tradiţionale româneşti, cel mai mult îmi plac sarmalele în foi de viţă, cu puţină grăsime.

Ce amintiri aveţi despre mâncărurile copilăriei şi cu ce persoane le asociaţi? Dacă mă gîndesc la mâncărurile copilăriei, primele persoane care îmi vin în minte sunt bunicile mele, Regina Mamă Elena şi Principesa Margareta a Danemarcei, dar şi mama mea, Regina Ana. Prin intermediul bunicilor mele am intrat în contact cu cele mai diverse experienţe culinare. Am cunoscut bucătării cu tradiţii diferite cum sunt: bucătăria italiană, franceză, daneză şi greacă.

Cu ce mâncăruri sunt serviţi musafirii Familiei Regale? De fiecare dată ţinem cont de preferinţele invitaţilor noştri, dar, în acelaşi timp, vrem să-i surprindem prin alegerea şi prepararea unor meniuri originale. Încercăm să oferim musafirilor un plus de plăcere şi de confort.

FAMILIE Cine este Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta a României

  • Principesa Margareta este fiica cea mare a Majestăţilor Lor Regele Mihai şi Regina Ana. Născută la Lausanne, în Elveţia, Principesa a copilărit în Danemarca, Elveţia, Grecia şi Marea Britanie. Şi-a încheiat studiile universitare şi masteratul în Sociologie, Ştiinţe Politice şi Drept Internaţional la Universitatea din Edinburgh, Scoţia. După finalizarea studiilor, timp de zece ani, Principesa a lucrat la Naţiunile Unite.
  • A venit pentru prima dată în România în 1989, imediat după căderea regimului Ceauşescu, şi a înfiinţat, împreună cu Regele Mihai, o fundaţie care îi poartă numele.
  • În 1996, Principesa Margareta s-a căsătorit cu Principele Radu, iar un an mai târziu a fost desemnată de Regele Mihai drept moştenitoare a tronului cu titlurile de "Principesa Moştenitoare a României" şi de "Custode al Coroanei României". Din luna mai 2001, Alteţele Lor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu locuiesc la Palatul Elisabeta din Capitală.

"Cartea regală de bucate" se vinde cu EVZ

Cartea de bucate lansată toamna trecută la Gaudeamus de Alteţa Sa Regală s-a vândut ca pâinea caldă.

Începând de joi, 24 martie, "Cartea regală de bucate", ediţia kiosk, se va vinde la chioşcurile de ziare timp de două săptămâni cu "Evenimentul zilei". Ediţia kiosk presupune un format mai mic decât ediţia de librărie, cu exact acelaşi conţinut. Preţul ediţiei kiosk este de 14,9 lei, împreună cu "Evenimentul zilei". Citiţi AICI mai multe