Medicamentul Redemsivir, singurul tratament recunoscut pentru COVID-19, va fi disponibil în țările Uniunii Europene începând cu luna august.
Comisia Europeană a încheiat o înțelegere cu firma farmaceutică Gilead, pentru suma de 63 de milioane de euro, în baza căreia țările membre UE vor avea acces la medicamentul Velklury, denumirea comercială a Remdesivir. Decizia Comisiei vine după ce SUA au achiziționat tot stocul existent de Remdesivir de pe piață.
„În ultimele săptămâni, Comisia a lucrat fără încetare cu compania Gilead pentru a ajunge la un acord prin care să se asigure livrarea în UE de stocuri din primul tratament autorizat pentru COVID-19. Ieri, la mai puțin de o lună de la autorizarea Remdesivir, a fost semnat un contract care va permite livrarea, începând cu prima parte a lunii august, a tratamentelor pentru mii de pacienți”, a anunțat Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate.
Astfel, ca urmare a acestei înțelegeri, aproximativ 30.000 de pacienți din țările europene, inclusiv din România vor beneficia de tratamentul cu acest medicament.
„Comisia face tot ce îi stă în putință pentru a asigura accesul la tratamente sigure și eficiente și sprijină dezvoltarea vaccinurilor împotriva noului coronavirus. Acordul de ieri reprezintă încă un pas important în lupta noastră pentru combaterea acestei boli”, a mai spus Stella Kyriakidese.
Autoritățile europene au promis că medicamentul va fi distribuit în mod echitabil la nivelul tuturor țărilor membre ale UE, în baz unui algoritm de repartizare.
Comisia Europeană mai pregătește o achiziție de Velklury, pentru a asigura tratamentul pacienților cu Covid-19 și în luna octombrie.
Un medicament - denumit SNG001 - ar reduce riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19 cu 79%, potrivit rezultatelor preliminare date publicităţii luni de laboratorul britanic care-l produce, Synairgen. Acest tratament inhalat foloseşte interferon beta, o proteină naturală, implicată în răspunsul organismului la virusuri.
Reprezentanții Synairgen au subliniat că acest tratament restabileşte capacitatea plămânilor de a neutraliza virusul sau orice mutaţie a virusului sau co-infecţie cu un alt virus respirator, cum ar fi gripa sau RSV (un virus respirator comun, n.ed.), aşa cum s-ar putea întâmpla iarna în cazul accelerării COVID-19.
Alexandru Rafila despre regulile de protecție sanitară: „Dacă nu facem nimic, suntem ca în Miorița…
Statisticile COVID. Județele în care s-au înregistrat cele mai multe îmbolnăviri