Primul transplant de rinichi între gemeni din România | VEZI IMAGINE 360°

Primul transplant de rinichi între gemeni din România | VEZI IMAGINE 360°

La Institutul Clinic Fundeni a avut loc astăzi o premieră absolută în medicina românească în ceea ce priveşte transplantul renal: primul transplant de rinichi între gemeni, în vârstă de 42 de ani.

Ceea ce este însă spectaculos este faptul că structura lor imunologică este 100% compatibilă, nemaifiind nevoie de medicamente post-transplant. ”Riscul de respingere a rinichiului este zero” "Organsimul pacientului recunoaşte rinichiul ca şi cum ar fi al lui. Posibilitatea ca organul să fie respins de organism este zero în cazul gemenilor univitelini (identici)", ne-a declarat prof. dr. Ionel Sinescu, directorul Centrului de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal "Fundeni" din Bucureşti.

Acesta a adăugat că transplantul s-a încheiat acum două ore, operaţia a decurs perfect, fără complicaţii, iar pacienţii se simt bine. În lume, primul transplant de acest tip a avut loc în 1954 la Boston, SUA. Dr. Joseph Murray de la Universitatea Harvard din Boston a reuşit primul transplant de acest gen, care a deschis calea transplantelor între gemeni şi a contribuit enorm la studiile de compatibilitate. Rinichiul donat a funcţionat timp de opt ani.

Ne puteți urmări și pe Google News