Goliat, un cub cu laturile de 10 cm, va fi lansat pe orbită pe 1 decembrie şi va fi primul obiect trimis în spaţiu de cercetătorii români.
Primul satelit spaţial construit vreodată în România va ajunge pe orbita Pământului, probabil, chiar de Ziua Naţională, pe 1 Decembrie 2008, cu ajutorul unei rachete a Agenţiei Spaţiale Europene.
Deşi a fost botezat Goliat, satelitul este de fapt un cubuleţ cu laturi de câte 10 cm, construit în ultimii doi ani de nouă studenţi români, acum doctoranzi sau masteranzi, sub egida Agenţiei Spaţiale Române. Goliat va transmite imagini ale teritoriului românesc, va măsura radiaţiile din atmosferă şi va detecta micrometeoriţii care deteriorează în timp panourile solare ale altor obiecte plasate pe orbita terestră. Un satelit mic, cu o cameră mare Nouă tineri s-au înhămat la asta în 2005, pe vremea când încă erau studenţi la Politehnică, Fizică sau Aeronave. Au făcut proiectul şi au câştigat o finanţare de 1,5 milioane de lei, de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Ca să ajungă la un grad sporit de miniatură, autorii au apelat la componente de import.
„Ca să fim siguri că facem ceva de calitate, la aceste dimensiuni, era nevoie să găsim piese în afară. În România nici nu ştiu dacă se mai produc tranzistori, de exemplu“, explică Mugurel Bălan, unul dintre cei nouă autori ai satelitului. Una dintre puţinele piese făcute în ţară este, totuşi, obiectivul optic al camerei de 3 megapixeli cu care e dotat satelitul. Obiectivul a fost produs la fosta Întreprindere Optică Română (IOR). „Aceasta ar putea fi considerată o premieră în domeniu, pentru că nu cred că sateliţi de asemenea dimensiuni sunt dotaţi cu camere atât de mari“, crede Bălan.
Goliat al nostru va călători gratuit în spaţiu, alături de satelitul italian Lares, de câteva sute de kilograme, pentru care Agenţia Spaţială Europeană a pus la dispoziţie racheta Vega. Pentru că mai avea loc, Vega va transporta, în aceeaşi cursă, încă nouă microsateliţi produşi de diverse ţări: Italia, Belgia, Franţa, Spania. România şi Elveţia îşi trimit în premieră câte un microsatelit în spaţiu cu această ocazie.
Acum, că s-au deprins cum se procedează, cei nouă autori vor să mai facă încă şase sateliţi.
MISIUNE
Goliat se pune cu praful cosmic
Goliat va transmite imagini ale teritoriului românesc, informaţii ce vor folosi, de exemplu, în cazurile de catastrofe naturale, ca să arate adevărata dimensiune a dezastrului, după cum explică Mugurel Bălan. În plus, satelitul va desfăşura două experimente. În primul va măsura doza totală de radiaţii din atmosferă - informaţii ce vor fi utile oricăror misiuni ulterioare în care vor pleca fiinţe vii în spaţiu. În cadrul celui de-al doilea experiment, satelitul va detecta micrometeoriţii (praful cosmic) care circulă cu viteză foarte mare (de zeci de kilometri pe secundă) şi erodează în timp panourile solare ale majorităţii sateliţilor sau ale altor obiecte care se află pe orbită. Informaţiile furnizate de microsatelitul nostru vor fi recepţionate în două staţii de cercetare - în Munţii Apuseni şi în Măgurele. Goliat va fi amplasat pe o orbită elicoidală, la o distanţă de 1.200 de kilometri de Pământ.