Primul program de practică în obstetrică și ginecologie în care studenții au lucrat într-un centru de simulare. ”Am avut parte de training și de manechine medicale ultraperformante ce ne-au permis să ne transpunem în situații medicale reale fără ca cinev

Primul program de practică în obstetrică și ginecologie în care studenții au lucrat într-un centru de simulare. ”Am avut parte de training și de manechine medicale ultraperformante ce ne-au permis să ne transpunem în situații medicale reale  fără ca cinev

Maternitatea Bucur din București anunță finalul proiectului POSDRU/189/2.1/G/155745 – Program de stagii de practică în obstetrică și ginecologie și consiliere profesională pentru studenți la medicină.

Proiectul a început în această vară în luna iulie și s-a desfășurat la Spitalul Sf. Ioan, Maternitatea Bucur din București, sub coordonarea managerului de proiect, Conf. Universitar Liana Pleș. În cadrul proiectului au participat 169 de studenți de la UMF Carol Davila. Practica a avut o perioadă de trei săptămâni pentru fiecare student. În această perioadă, studenții au desfășurat 2 săptămâni de activitate la maternitatea Bucur și o săptămână în centrul privat de simulare “LifeSim”, aceasta fiind și noutatea cu care a venit acest program. Astfel, în cadrul proiectului, participanții au avut prilejul de a exersa consultul ginecologic, examenul ecografic, au participat la nașteri spontane și prin operație cezariană, operații ginecologice, laparoscopii, histeroscopii și colposcopii.

“Cel mai mult ne-au folosit acele ore petrecute la centrul de simulare, unde am avut parte de training și de manechine medicale ultraperformante ce ne-au permis să ne transpunem în situații medicale reale și să vedem unde greșim, fără ca cineva să aibă de suferit din cauza lipsei noastre de experiență. Nouă, unor simpli studenti, ni s-a oferit ocazia unică de a face chiar ecografii, un lucru efectuat doar de medici”, ne-a spus Andreea Paraschiv, studentă, participantă la program.

“La centrul de simulare s-au practicat manevre specific chirurgicale, precum efectuarea de noduri și suturi, simulare laparoscopică, naștere spontană, dar și lucrul în echipă în cadrul scenariilor pentru cazuri obstetricale. În cadrul proiectului nostru au fost premiați 16 studenți

Ne puteți urmări și pe Google News

 

cu suma de 2.000 lei fiecare, proiectul având o valoare totală de 1.574.050 lei. Am dobândit cu această ocazie experiență pentru dezvoltarea și organizarea de proiecte din care să beneficieze personalul medical și studenții, ceea ce ne va încuraja ca pe viitor să accesăm programe similare”, ne-a declarat Conf. Universitar Liana Pleș, coordonatorul programului.

De altfel, în cadrul proiectului toți studenții au fost atrași de posibilitatea de a lucra într-un centru de simulare, acesta fiind primul program de practică în obstetrică și ginecologie care a permis acest lucru.

 

Din punctul de vedere al pregătirii, a însemnat abordarea unor cunoştinte cu aplicabilitate practică, adică exact ceea ce este nevoie în această meserie, după principiul: practica ne omoară. Am folosit cam toate noţiunile predate pe parcursul programului, dar trebuie să recunosc că activitatea în centrul LifeSim mi-a permis să înţeleg atât partea teoretică cât şi contextul în care să folosesc notiunile; plus, este un loc bun pentru practica oricărui medic sau viitor medic.

Vladimir Florescu, student

 

Acest program a însemnat pentru mine un pas mai aproape de meseria pe care mi-am ales-o, o integrare foarte bună în lumea medicală și în spațiul medical. Am asistat la operații și așa mi-am dat seama că mi s-ar putea potrivi specialitatea de chirurg, dacă nu cumva chiar medic ginecolog, obstetrician. A fost foarte utilă și săptămâna din centrul de simulare, unde am făcut pentru prima dată noduri și suturi, am învățat să pun un cateter venos central și am simulat chiar și câteva nașteri pe cale naturală.

Bogdan Muscalău, student