Primul premiu la Cannes, pentru „Câinele japonez”

Primul premiu la Cannes, pentru „Câinele japonez”

Scenaristul Ioan Antoci a obţinut astăzi, la Cannes, Premiul Krzysztof Kieslowski pentru Cel mai bun scenariu din Europa Centrală şi de Est, cu povestea „Câinele japonez”. Distincţia valorează 10.000 de euro.

Tânărul a concurat cu alţi 11 competitori din şapte ţări. „Ioan Antoci a creat un scenariu emoţionant, care te pune pe gânduri şi care promite să ofere o experienţă cinematografică de neuitat”, sună motivaţia juriului.

„E vorba despre un bătrân care rămâne fără casă în urma inundaţiilor. Când în sfârşit i se construieşte o casă, e singura care rămâne fără curent şi atunci se chinuie să-şi pună lumină, ceea ce se dovedeşte destul de problematic. Bătrânul are şi un fiu, fugit din ţară înainte de 89, cu care nu a reuşit să mai ţină legătura atât de des. Şi într-o zi fiul lui se întoarce cu tot cu soţia sa, o chinezoaică, şi copiii. De aici o serie de neînţelegeri şi întâmplări interesante”, povesteşte Ioan Antoci.

Doctorand în teologie, la Iaşi, Antoci a decis să scrie o poveste pentru concursul de scenarii al HBO, premiată ulterior. Proiectul lui a fost înscris apoi la concursul ScripTeast de către Tudor Giurgiu, de la Libra Film, care intenţionează să-l producă, după ce va găsi un regizor. Concursul ScripTeast este organizat de Independent Film Foundation, cu spijinul programului Media al Uniunii Europene.

Ne puteți urmări și pe Google News