Sfântul Sfințit Mucenic Corneliu Sutașul a fost unul din centurionii împăratului Tiberiu (14-37) din cohorta Italica instalată în orașul Cezareea Palestinei.
Deși păgân, Corneliu era un om bun și milostiv așa cum vedem în Faptele Apostolilor, capitolul X.
Aflând despre învățăturile, Patimile și Învierea Domnului nostru Iisus Hristos începe să creadă și se roagă lui Dumnezeu ca să-l învrednicească a primi Sfântul Botez.
Acest lucru nu era tocmai ușor de îndeplinit, deoarece creștinii veniți din Iudeea în frunte cu Sfântul Apostol Petru susțineau că păgânii trebuie să fie mai întâi tăiați împrejur, să primească legea mozaică și abia apoi să fie botezați.
În Faptele Apostolilor capitolul X, versetele 10-16 se relatează cumDumnezeu I-a revelat Sfântului Apostol Petru că și păgânii pot fi primiți la creștinism doar prin sfântul botez, fără a trece mai întâi la legea mozaică.
Corneliu Sutașul a fost cel dintâi păgân creștinat, deschizând în felul acesta calea celor de alte credințe către Hristos.
După ce a primit sfântul botez, Corneliu l-a însoțit pe Sfântul Apostol Petru în misiunea de propovăduire, fiind ulterior hirotonit Episcop.
În timp ce se afla în Efes împreună cu Petru și cuTimotei sunt înștiințați că în orașul Schepsia există păgâni.
În urma tragerii la sorți, Corneliu este desemnat să meargă acolo. Ajungând în Schepsia, senatorul Dimitrie îl prinde pe Corneliu și îl obligă să aducă jerfe idolilor păgâni. Atunci Corneliu se roagă cu o asemenea putere lui Dumnezeu încât se cutremură pământul, prinzând sub dărâmături pe soția și pe fiul senatorului.
Dumnezeu ascultă rugăciunea lui Corneliu și femeia cu copilul sunt scoși teferi de sub dărâmături.
În urma acestei minuni, senatorul Dimitrie se botează împreună cu familia sa și alți 277 de păgâni.
Corneliiu a construit pe locul vechiului templu păgân, o frumoasă biserică.
Despre moartea sa unii spun că a rămăs până la sfârșit în orașul Schepsia, dar alții sfirmă că Sfântul Apostol Pavel l-a trimis ca Episcop în Troada (Troia – Ilion) și că acolo a murit.