Seceta face ravagii în România, iar autoritățile încearcă să găsească soluții. Zeci de sate, comune și orașe trăiesc cu teama că în orice moment pot rămâne fără apă. Autoritățile au tras un semnal de alarmă, iar raționalizarea apei devine o posibilă măsură drastică în această perioadă.
Compania de Apă Oltenia a anunțat că rezerva de apă a municipiului Craiova s-a epuizat din cauza unei avarii și a perioadei caniculare, care a dus la creșterea excesivă a consumului de apă.
”În aceste condiții, Compania de Apă Oltenia este nevoită să furnizeze apă, astăzi, 21.07.2022, în intervalul orar 19.00 – 21.00. După ora 21.00 se întrerupe alimentarea cu apă, pentru refacerea stocurilor necesare asigurării alimentării în regim continuu. Vor fi afectate cartierele Șimnicu de Jos, Centura de Nord, Craiovița, George Enescu, Brazda lui Novac, zona de centru, Rovine, Lăpuș, Lăpuș-Argeș, Valea Roșie, Sărari și Bariera Vâlcii”, au precizat reprezentanții Companiei de Apă Oltenia.
Calitatea apei va fi monitorizată după repunerea în funcțiune a sistemului
Din cauza manevrelor de umplere și golire a sistemului public cu apă potabilă, cei care locuiesc în zonele menționate pot întâmpina modificări ale calității apei potabile.
În cazul unor astfel de modificări, utilizatorii trebuie să evită consumul pe cât posibil, până la limpezirea apei. Reprezentanții companiei au anunțat că se lucrează pe toate cele 6 contracte pentru realizarea Firului II care să aducă apă de la Isvarna la Craiova.
Firul II de aducțiune Izvarna – Craiova are o valoare totală de peste 115 milioane de euro și presupune o reabilitare a aproape 28 de kilometri de conductă și construirea a altor 96,4 kilometri. Mai mult, se va amenaja incinta de captare Izvarna și se va construi o nouă stație de hipoclorit.
Administrația Națională Apele României au anunțat că în primele două săptămâni din luna iulie, volumul de apă din cele 40 de lacuri de acumulare a scăzut de la 3,45 miliarde de metri cubi la 3,33 miliarde de metri cubi.
Mai exact, coeficientul de umplere a scăzut la 76,99% de la 82%, iar rezerva de nivel la Cernavodă s-a redus la 93 mm de la 1,02 cm. De asemenea, debitul Dunării la intrarea în țară este de 2300 mc/s în scădere față de 3000 mc/s.
Autoritățile române au dat asigurări că rezerva de apă este disponibilă pentru toți cetășenii care se alimentează din sursă de apă de suprafață în regim centralizat.
Cu toate acestea, în mai multe regiuni din țară, unde există probleme cu apa, autoritățile locale au venit în sprijinul populației, scrie Antena3.