Centrul de relaxare, wellness și entertainment se va extinde, în viitorul apropiat, cu primul observator astronomic privat din țară. Observatorul, care va purta numele marelui astronaut român Dumitru Prunariu, va fi construit pe arealul Therme București în următoarele cateva luni și va fi dotat cu tehnologii de ultimă generație. Investiția este estimată la circa 1 milion de euro.
Observatorul astronomic va fi dotat cu aparatură destinată specialiștilor, adusă în premieră în România, precum și cu telescoape destinate astronomilor amatori și un planetariu digital de ultimă generație. Observatorul se va adresa atât specialiștilor din domeniu, universităților care doresc să facă cercetare și observații cu caracter științific, cât și astronomilor amatori și, nu în ultimul rând, copiilor, elevilor și studenților.
Soarele va putea fi explorat la Therme
Observatorul va fi constituit dintr-o clădire principală, care va cuprinde un planetariu cu o cupolă cu diametru de 5 metri, cu o capacitate de 20-30 de spectatori, o cupolă cu diametru de 4 metri, care va găzdui un telescop de tip Ritchey Chretien cu o deschidere de 500 mm (similar cu renumitul telescop Hubble), destinat specialiștilor, un spațiu expozițional și un astroboutique, de unde se vor putea achiziționa suveniruri și produse astrofoto.
În imediata vecinătate a clădirii principale, se vor construi patru cupole cu un diametru de 2,5-3 metri, în care vor fi amplasate patru instrumente destinate pasionaților de astronomie: o lunetă cu o apertură de 180-200 de mm, destinată studiului planetelor, precum și a galaxiilor, nebuloaselor și altor obiecte cerești îndepărtate, un telescop catadioptric (Cassegrain) cu o apertură de 400 de mm, potrivit pentru observații „deep sky” (observații ale obiectelor cerești îndepărtate), și o lunetă solară cu ajutorul căruia va putea fi observat soarele și, nu în ultimul rând, un telescop newtonian cu apertură de 400 de mm.
Toate aceste echipamente sunt însoțite de accesorii profesionale și semiprofesionale, oculare, filtre, camere extrem de performante, specializate pentru observarea astrelor, filtre pentru observarea și studiului soarelui, focusere și alte accesorii obligatorii în știința astronomiei.
„Therme București a fost gândit ca un centru de relaxare, wellness și distracție cu componentă cultural-educativă. Suntem mândri să găzduim un astfel de proiect unic în România, care va contribui la popularizarea științei în rândul copiilor și tinerilor și care va oferi posibilitatea specialiștilor de a face cercetare. Vom dispune aici de cea mai modernă tehnologie la ora actuală și facilități care le oferă vizitatorilor Therme București posibilitatea de a îmbina vacanța cu descoperirea și cunoașterea ”, a declarat Stelian Iacob, administrator Therme București.
Proiectul este gândit modular, astfel încât să poată fi extins cu ușurință. Va include, în viitor,
un radiotelescop pentru studiului cerului înnorat, precum și mai multe săli de curs de studiu și o sală de evenimente. Pe lângă observații astronomice, vizitatorii vor putea urmări proiecții la planetariu și vor putea realiza fotografii cu ajutorul unor echipamente performante și profesionale.
Galaxy Explorers, o lună de celebrare a astronomiei
Anunțul construcției celui mai mare observator astronomic din România a fost făcut în prezența lui Dumitru Prunariu și a altor 12 astronauți renumiți din lume, cu ocazia împlinirii a 35 de ani la primul zbor în spațiu al unui român.
„Lansarea unui astfel de observator astronomic, dotat cu tehnologie state-of-the-art este unică în țara noastră, oferind acces la fascinanta lume a astronomiei atât amatorilor, cât și profesioniștilor. Poți să explorezi spațiul și, în același timp, te bucuri și de vacanță la Therme București”, a declarat astronautul Dumitru Prunariu.
Cu misiunea de a încuraja publicul să descopere beneficiile ştiinţei în viaţa de zi cu zi, Therme București s-a alăturat campaniei Discovery România, prin găzduirea celei de-a doua zi a evenimentului ASTROFEST, și prin lansarea programului GALAXY EXPLORERS.
ASTROFEST este un eveniment care marchează 35 de ani de la zborul în spațiu al lui Dumitru Prunariu, organizat în parteneriat cu Discovery România și revista Știință și Tehnică.
Sub umbrela Galaxy Explorers, în perioada 15 mai-12 iunie, Therme Bucuresti va găzdui expoziții de astrofotografie, workshop–uri și prelegeri științifice despre spațiu și galaxia noastră, dar și observații astronomice, în fiecare weekend al acestui interval.