Primul muzeu al brânzeturilor, deschis la Paris: Va fi o vizită delicioasă

Sursa foto Dreamstime

Fromage, Formaggio, Käse, Queso: brânza—una dintre marile povești de dragoste ale Vechiului Continent.

În Paris, s-a deschis un nou muzeu dedicat meșteșugului străvechi al fabricării brânzei în Franța, al doilea cel mai prolific producător de pe continent (după Italia).

Primul muzeu dedicat brânzeturilor

La noul Musée du Fromage, vizitatorii pot învăța despre istoria fabricării brânzei, ceva care ar putea avea o vechime de 5.000 de ani. Ei pot afla povestea diverselor brânzeturi celebre franceze, pot vedea cum se face brânza, pot vorbi cu adevărați producători de brânză. Mai mult decât atât, ei pot să le și guste.

Mintea genială din spatele acestui muzeu este Pierre Brisson. Acesta își amintește după-amiezile de duminică petrecute la piață, stând pe vârfuri pentru a privi în vitrinele producătorilor de brânză și minunându-se de varietate.

Venind la Paris acum 15 ani, a văzut cât de dezvoltată era mândria pariziană și scena muzeală pentru expunerea vinului. Dar brânza, poate un simbol și mai iconic al Franței, era notabil absentă.

„Oamenii pot vedea cum se face brânza în direct și pot vorbi și cu producătorul de brânză,” a declarat Brisson. „Lucrăm cu mulți fermieri tradiționali, așa că vrem ca oamenii [să se simtă ca și cum] călătoresc atunci când gustă brânza. Deschidem o mică fereastră în inima Parisului către partea rurală a Franței.”

Francezii au inventat unele dintre cele mai iubite brânzeturi din lume. Printre cele mai cunoscute se numără Camembert, Brie, Epoisses du Bourgogne, Roquefort, Ossau Irati, Comté, La Tur și multe altele.

„[Procesul] depinde de atât de multe lucruri, chiar și de starea de spirit a animalelor a căror lapte este folosit,” spune Agathe de Saint-Exupéry, unul dintre experții muzeului. „Poți face aceeași brânză bună în fiecare zi, și în fiecare zi va avea un gust diferit. Nu se poate face industrial.”

O profesie bună în Franța

Producția de brânzeturi este o profesie bună în Franța, care aduce venituri mai mari decât alte activități rurale. Cu toate acestea, Brisson știe din propria experiență că este un job productiv, uneori epuizant. Industria se confruntă în prezent cu o lipsă de forță de muncă.

Ca și în cazul multor națiuni, există o mișcare continuă în Franța de la țară către orașe. În acest caz, Brisson speră că muzeul va ajuta oamenii să se conecteze cu moștenirea lor rurală și să înțeleagă valoarea acesteia și ceea ce contribuie la viața franceză chiar și în orașe.

„Acum, datorită științei, suntem capabili să știm multe lucruri despre brânză. Dar strămoșii noștri nu știau toate aceste detalii. Cu toate acestea, ei puteau face brânză uimitoare și dezvoltau abilități surpinzătoare de fabricare a brânzei. Avem responsabilitatea de a păstra acest lucru în viață și de a continua să transmitem noilor generații pasiunea”, scrie Good News Network.