UPDATE. Prezentatorul emisiunii "Lumea lui Banciu" a comentat aseară interviul pe care Andreea Marin şi Ştefan Bănică Jr. l-au acordat postului Antena 3. Radu Banciu s-a întrebat ce ar putea vedea publicul “la doi falşi colosali”.

Cuplul Andreea Marin – Ştefan Bănică jr. ameninţă tabloidul "Click!" cu ceea ce ar putea fi primul mare proces, în baza prevederilor noului Cod Civil. Cele două vedete au declarat că vor acţiona tabloidul în judecată, după publicarea unor imagini care-l înfăţişează pe Ştefan Bănică în compania unei tinere.
Unele dintre fotografii au fost făcute în interiorul blocului, mai exact pe casa scării imobilului în care Bănică deţine un apartament. Vedetele susţin că femeia ar fi, de fapt, croitoreasa lui Ştefan Bănică.
O altă vedetă, Lavinia Pârva, ex-"Spicey", a fost fotografiată de "Click!" intrând în acelaşi imobil, însă aceasta susţine că nu a mers acasă la Ştefan Bănică, despre care adaugă că nici nu ştia că locuieşte în respectivul bloc.
Ce pot invoca vedetele care se simt lezate
Din prisma prevederilor noului Cod Civil, cuplul Andreea Marin – Ştefan Bănică jr. ar putea invoca încălcarea prevederilor alin. 2 al art. 71, potrivit căruia "nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni în viaţa intimă, personală sau de familie, nici în domiciliul, reşedinţa ori corespondenţa sa, fără consimţământ (…)".
Vedetele şi-ar putea întemeia cererea de chemare în judecată şi pe încălcarea alineatului 2 al art. 73, care prevede că "în exercitarea dreptului la propria imagine, ea (orice persoană – n.r.) poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice (…)".
Marin&Bănică ar putea reclama şi încălcarea literelor c), e), f) şi i) ale art. 74, în care se menţionează că pot fi considerate "atingeri aduse vieţii private", printre altele, "captarea ori utilizarea imaginii (…) unei persoane aflate într-un spaţiu privat, fără acordul acesteia", "ţinerea vieţii private sub observaţie", "difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise ori audiovizuale privind viaţa intimă, personală sau de familie, fără acordul persoanei în cauză" şi "difu zarea (…) datelor privind domiciliul, reşedinţa (…)".
Cum se pot apăra ziariştii daţi în judecată
Noul Cod Civil oferă, totuşi, şi ziariştilor posibilitatea, ce-i drept restrânsă, de a se apăra. Astfel, toate prevederile menţionate anterior şi pe care cuplul Andreea Marin – Ştefan Bănică jr. le-ar putea invoca în instanţă trebuie să nu intre în contradicţie cu art. 75.
Mai exact, acesta menţionează că nu sunt considerate încălcări ale legii situaţiile exceptate de convenţiile şi pactele internaţionale la care România a aderat. În această categorie se încadrează, printre altele, şi jurisprudenţa CEDO (Curţii Europene a Drepturilor Omului) privind "libertatea de exprimare".
Concret, jurnalistul poate face publice şi situaţii menţionate anterior, în cazul în care el a fost de "bună credinţă" şi a existat un "interes public". Situaţii în care probatoriul diferă, evident, de la caz la caz.
Aşadar, judecătorii sunt cei care vor decide dacă, într-un caz anume, a existat un "interes public", iar jurnalistul a fost de "bună credinţă", atunci când a publicat astfel de materiale, fără acordul persoanelor la care ele s-au referit. Sau dacă nu.
Asociaţiile de jurnalişti critică noul Cod Civil
Coordonatorul Programului "FreeEx", din cadrul Agenţiei de Monitorizare a Presei – Active- Watch, Liana Ganea, critică însă prevederile Secţiunii a 3-a a noului Cod Civil, care reglementează activitatea jurnalistică şi este intitulată "Respectul vieţii private şi al demnităţii persoanei umane".
Concret, Liana Ganea critică "reaua-credinţă" a membrilor Comisiilor de redactare a noului Cod Civil, instituite la nivelul Ministerului Justiţiei, despre care declară că nu au ţinut cont de sugestiile societăţii civile şi ale reprezentanţilor asociaţiilor de jurnalişti.
"Pur şi simplu au copiat cu rea-credinţă din Codul Audiovizualului, dar numai ceea ce era restrictiv pentru ziarişti, nu şi prevederile care acordă drepturi acestora, în vederea exercitării meseriei. În zadar am încercat să explicăm fie şi faptul că prevederile din Audiovizual nu pot opera şi în ceea ce priveşte presa scrisă şi că instanţele supreme din SUA şi Marea Britanie, ţări cu tradiţie democratică şi experienţă în jurnalism, s-au pronunţat deja exact în acest sens. Nu am obţinut nimic", declară Liana Ganea.
Concesii puţine, obţinute abia în Parlament
Coordonatorul Programului FreeEx adaugă că abia la Comisia special instituită la nivelul Parlamentului, în vederea analizării noului Cod Civil, s-au mai obţinut câteva concesii, dar şi acestea infime.
"Am reuşit, într-un final şi după lungi negocieri şi dispute, să arătăm că era imperativă introducerea prevederii «Orice persoană are dreptul la libera exprimare».
Am solicitat să fie prevăzut în clar că trebuie respectată jurisprudenţa CEDO. Nu s-a întâmplat acest lucru şi a ieşit o struţo-cămilă, şi aceasta obţinută cu foarte mare greutate, şi anume introducerea prevederilor de la articolul 75, alineatele 1) şi 2), în care se menţionează că «nu constituie o încălcare a drepturilor atingerile care sunt permise de convenţiile şi pactele internaţionale la care România este parte»".
Vom ajunge tot la Curtea Europeană
Coordonatorul FreeEx Liana Ganea este de părere că dacă instanţele româneşti vor începe să condamne ziarişti pe bandă rulantă, procesele vor fi tranşate, într-un final, tot la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar de pierdut va avea, de fapt, încă o dată, tot statul, căci a legiferat în contradicţie cu legislaţia din UE.

"Pur şi simplu au copiat cu rea-credinţă din Codul Audiovizualului, dar numai ceea ce era restrictiv pentru ziarişti, nu şi prevederile care acordă drepturi acestora”
LIANA GANEA, coordonator FreeEx

SPECIALIST
Fiziologia unui conflict cu media
Andreea Marin-Bănică a afirmat de multe ori în ultima perioadă că este ţinta unor atacuri de răzbunare pentru că familia ei a luat atitudine împotriva presei de scandal. Iulian Comănescu, analist media, este însă de altă părere.
"Ştiu că a spus ceva despre încercări continue de discreditare. Nu văd de ce ar încerca cineva să facă asta cu ea. E drept, şi ea, şi Ştefan Bănică jr. sunt foarte expuşi, din cauza notorietăţii pe care o au. Dar e mai greu de crezut că o persoană sau o publicaţie anume şi-ar fi făcut un plan sau o strategie coerentă din atacurile la adresa lor".
Cu ce se alege însă cititorul în urma acestui scandal mediatic? "Despre un scandal, e mai greu să spui că are sau nu are «rost». E normal ca soţii Bănică- Marin să fie expuşi. Pe de o parte, Ştefan Bănică e cel mai cotat cântăreţ din România şi prezentatorul uneia din cele mai populare emisiuni de divertisment, «Dansez pentru tine». Pe de alta, Andreea Marin a făcut nenumărate sezoane din cea mai urmărită emisiune din România la vremea respectivă, «Surprizele »", spune Comănescu.

Nu este prima dată când vedeta s-ar afla în proces cu presa de scandal. Primul motiv a fost publicarea de către revista "Star", în aprilie 2002, a unor imagini surprinse în apartamentul fostei prezentatoare a emisiunii "Surprize, surprize".
A urmat apoi, în 2003, un proces tot cu revista "Star". În 2007, tot revista "Star" "a adus atingere dreptului la viaţă privată şi s-a urmărit, în mod cert, discreditarea imaginii şi reputaţiei familiei Bănică" şi astfel s-a ajuns din nou la proces. În 2009 a venit rândul publicaţiei "Cancan" să nu mai aibă dreptul să publice nicio fotografie sau material video cu membrii familiei Marin-Bănică.
De data aceasta, Andreea Marin face apel la noul Cod Civil pentru a-i ţine la respect pe jurnalişti, cod care apără dreptul la viaţă privată. Vedeta nu a precizat clar dacă va acţiona în judecată tabloidul "Click".
"Teoretic, şi vechiul, şi noul Cod Civil pot fi folosite pentru blocarea informaţiei sensibile. Avem însă cazuri de jurnalişti care dau buzna peste vedete în restaurant, de bloggeri care scotocesc prin corespondenţa electronică a altora şi aşa mai departe. E destul de clar că breasla jurnalistică e incapabilă să se reglementeze, cu toate eforturile unor ONG-uri precum CJI. Şi atunci apar reglementări legale restrictive. Cu alte cuvinte, avem o lege la fel de bună ca presa. Sau, graţie ONG-urilor care au lucrat la ea, chiar puţin mai bună", este părerea lui Iulian Comănescu.
FATALITATE
Anca Simionescu
Lavinia Pârva, victimă nevinovată în scandalul apartamentului?
Viaţă "grea" pentru familia Marin-Bănică. La o lună după incidentul cu Natalia Mateuţ, vedetele sunt din nou în vizorul presei tabloide, protagonist fiind, de această dată, Ştefan Bănică jr. Noul scandal din media a debutat luni, 3 octombrie, când cotidianul "Click" a titrat o ştire bombă: "EXCLUSIV: Bănică, ce-ai făcut cu blonda în apartament?" şi adăuga: "Ştefan a petrecut mai mult de o oră cu o femeie misterioasă în locuinţa lui «secretă », în timp ce soţia lui se afla la Moscova".
Tabloidul susţinea cele afirmate cu fotografii făcute de echipa de paparazzi a ziarului, ce-l înfăţişau pe star ieşind din locuinţa sa din strada Amman, alături de o femeie necunoscută.
Prezentatorul "Dansez pentru tine" a intervenit la emisiunea "Happy Hour" pentru a clarifica situaţia. "Blonda care apare în aceste imagini este doamna Adriana Popa, de profesie stilist vestimentar, cea cu care colaborez de opt ani", a explicat Ştefan Bănică jr., precizând că au discutat despre costume de scenă, dar şi că "Vineri, am fost înconjurat de paparazzi şi am fost hărţuit de ei. Nici unul nu mi-a cerut acordul unui interviu. Eu şi soţia mea nu suntem dispuşi să dansăm cum ne cântă alţii", a replicat cântăreţul.
În aceeaşi zi, la emisiunea "Acces direct" a fost invitată şi soţia sa, Andreea Marin Bănică. Râzând şi ironizând "misterul", vedeta a spus: "e o glumă bună, dacă n-ar fi ridicolă". Apoi a adăugat că victimă colaterală a fost prietena familiei, Adriana Popa, care nu este persoană publică.

Fosta "Zână a surprizelor" nu s-a lăsat mai prejos şi a transmis tabloidelor: "Nici noi nu suntem genul de oameni care să stăm cu braţele încrucişate atunci când le sunt încălcate drepturile. Aşa că atrag atenţia că formularea de scenarii mincinoase, prezentarea unor acuze la adresa vieţii noastre de familie fără nicio dovadă de fapt nu pot fi exercitări de bună credinţă ale dreptului la liberă exprimare, pentru că aceasta este scuza veşnică a presei de scandal".
Apoi, vedeta a citat din noul Cod Civil pentru a demonstra ce drepturi au fost încălcate, familiei ei, de către jurnalişti.

DE PRIMA PAGINĂ. Acesta este unul dintre articolele care
au supărat-o pe Andreea Marin


Când totul părea să se fi lămurit "Click" a venit, ieri, cu o nouă dezvăluire: "EXCLUSIV! Ştefan Bănică jr., trei ore cu Lavinia în «cuibuşorul de nebunii»".

Ziarul susţine că fosta solistă de a trupei Spicy, Lavina Pârva, a fost surprinsă vinerea trecută, intrând în scara în care Ştefan Bănică jr. are apartamentul buclucaş. Mai mult, pozele ne-o arată pe solistă cu ochelari de soare şi pălărie.
"Am constatat cu nespusă părere de rău că atât numele meu, cât şi cel al marelui artist Ştefan Bănică, au fost subiectul unui articol tendenţios ce nu are nicio legătură cu realitatea. Îmi pare rău că sunt nevoită să fac precizări referitor la un subiect pe care îl consider o fabulaţie totală", a explicat Lavinia la "Acces direct".
"Întâmplarea a făcut să mă aflu în zona Doboranţi. Imediat cum am ieşit din scara blocului, am fost abordată de o echipă de paparazzi şi jurnalişti. Nu am ştiut până în acel moment că artistul (Ştefan Bănică jr – n.r.), pe care îl admir pentru întreaga lui activitate muzicală, locuieşte în acel bloc. A fost o pură coincidenţă care a fost speculată .”
LAVINIA PÂRVA, vedetă

Citiţi şi:

  • Noul şi vechiul Cod Civil merg în paralel, în lipsa procedurii
  • Budoarele vedetelor, apărate de noul Cod Civil