Marea probă electorală din Super Tuesday a clarificat lupta în tabăra republicană, unde McCain are un avans important, dar a amânat deznodământul confruntării dintre democraţi.
Alegerile primare desfăşurate marţi în 24 de state americane l-au propulsat pe John McCain în postura de favorit incontestabil la obţinerea învestiturii republicane, dar nu au clarificat situaţia la democraţi, unde confruntarea dintre Hillary Clinton şi Barack Obama rămâne deschisă. Super Tuesday, ziua cea mai importantă a campaniei pentru desemnarea candidaţilor celor două mari partide americane, i-a avut aproape întotdeauna ca învingători pe cei care în final au obţinut titlul de candidat unic.
Potrivit estimărilor CNN, John McCain a ieşit învingător în Arizona, California, Connecticut, Delaware, Illinois, Missouri, New Jersey, New York şi Oklahoma, în timp ce principalul său rival, Mitt Romney, i-a atras de partea lui pe alegătorii din Alaska, Colorado, Massachusetts, Minnesota, Montana, Dakota de Nord şi Utah. Statele Alabama, Arkansas, Georgia, Tennessee şi Virginia de Vest au optat pentru exguvernatorul de Arkansas, Mike Huckabee.
13 pentru Barack Obama, 9 pentru Hillary Clinton
În tabăra democrată, Barack Obama a câştigat în mai multe state, însă cele mai importante s-au pronunţat în favoarea lui Hillary Clinton, fosta primă-doamnă alegându-se cu mai mulţi delegaţi. Astfel, Obama şi-a adjudecat statele Illinois, Alabama, Alaska, Colorado, Connecticut, Delaware, Georgia, Idaho, Kansas, Minnesota, Missouri, Dakota de Nord şi Utah.
La rândul său, Hillary s-a bucurat de susţinerea votanţilor din Arizona, California, Massachusetts, New Jersey, New York, Oklahoma, Tennessee, Samoa Americană şi Arkansas, unde soţul ei, fostul preşedinte american Bill Clinton, a ocupat funcţia de guvernator.
Potrivit numărătorilor parţiale, candidata democrată a reuşit să-şi menţină şi după maratonul electoral de marţi avantajul obţinut anterior în disputele cu Barack Obama. Ea a câştigat 582 de delegaţi, iar Obama doar 562, estimează CNN.
Avantaj minim pentru fosta primă-doamnă
Deşi rezultatul final al confruntării dintre cei doi este încă greu de anticipat, Hillary reuşeşte, prin victoriile sale constante în statele mari, să se apropie tot mai mult de nominalizare. „În seara aceasta (marţi - n.r.) aţi votat nu doar pentru a face istorie, ci pentru a reconstrui America“, le-a spus fosta primă-doamnă alegătorilor săi din New York, cărora le-a promis că le va duce valorile şi visurile la Casa Albă.
La rândul său, Obama se arată încrezător în şansele sale de a obţine învestitura democrată. „A venit şi timpul nostru“, le-a transmis el simpatizanţilor din Chicago, după victoria clară obţinută în statul Illinois.
DETAŞAT DE PLUTON
John McCain, eroul veteran care se luptă cu partidul
La 71 de ani, senatorul de Arizona este un veteran al politicii americane şi un republican atipic, care a intrat adesea în conflict cu numeroşi conservatori din partidul lui. John McCain s-a născut pe 29 august 1936 şi provine dintr-o familie de ofiţeri de carieră. Tatăl şi bunicul său au fost amirali, iar unul dintre fiii senatorului se numără printre militarii americani desfăşuraţi pe teritoriul Irakului, precizează AFP. Deşi a susţinut intervenţia armatei Statelor Unite în această ţară, John McCain s-a arătat deseori nemulţumit de deciziile oficialilor de la Pentagon privind continuarea ostilităţilor, fiind unul dintre principalii critici ai fostului secretar american al apărării Donald Rumsfeld.
Erou al războiului din Vietnam, unde a fost torturat şi ţinut prizonier peste cinci ani, John McCain se consideră candidatul cel mai potrivit pentru fotoliul de la Casa Albă, în condiţiile amplificării ameninţării reprezentate de extremismul islamic.
Spre deosebire de unii dintre colegii săi de partid, el se opune categoric folosirii torturii împotriva suspecţilor de terorism şi susţine adoptarea unei legislaţii pentru combaterea încălzirii climatice.
Din aceste motive şi din multe altele, evangheliştii şi comentatorii conservatori, precum Rush Limbaugh, îl critică frecvent pe John McCain.
VETERANĂ ÎN POLITICĂ
Hillary Clinton, avocata care pune preţ pe fapte Fosta primă-doamnă, acum senator de New York, se bazează pe experienţa sa politică în confruntarea electorală cu mai tânărul şi mai charismaticul Barack Obama.
Născută într-o familie de protestanţi metodişti, pe 26 octombrie 1947, Hillary Clinton este o avocată strălucită, specialistă în legislaţia privind drepturile copilului. Despre candidatura ei la preşedinţia Statelor Unite s-a vorbit încă de când a părăsit Casa Albă, la finalul celui de-al doilea mandat al soţului său, Bill Clinton, preşedinte în perioada ianuarie 1993-ianuarie 2001.
Detestată de dreapta americană pentru tentativa eşuată de a reforma sistemul de sănătate şi criticată de stânga pentru susţinerea războiului din Irak, Hillary rămâne totuşi cea mai admirată femeie din SUA şi anul acesta, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Gallup. Ea plăteşte însă şi acum pentru eroarea de judecată din anul 2002, când a votat în favoarea unei rezoluţii care autoriza intervenţia trupelor americane în Irakul lui Saddam Hussein. Hillary Clinton se consideră un om de acţiune.
„Este o mare diferenţă între a vorbi şi a acţiona, între a promite şi a îndeplini promisiunile“, a declarat recent Hillary, referindu-se la diferenţa dintre ea şi adversarul său în lupta pentru învestitura democrată, Barack Obama, un orator foarte talentat. UN JFK DE CULOARE
Barack Obama, speranţa celor dornici de schimbare
În vârstă de 46 de ani, singurul senator american de culoare s-a născut pe 4 august 1961, în Hawaii. Barack Hussein Obama este adesea comparat cu unul dintre cei mai iubiţi şi charismatici preşedinţi americani - John F. Kennedy. Potrivit lui Theodore Sorensen, fost colaborator al regretatului preşedinte democrat asasinat pe 22 noiembrie 1963, senatorul de Illinois are multe puncte comune cu acesta: tinereţea, eleganţa, elocinţa, precum şi capacitatea de a seduce şi entuziasma mulţimile. Însăşi fiica lui JFK, Caroline Kennedy, recunoaşte că Barack Obama are potenţialul de a deveni un preşedinte precum tatăl ei.
Senator din 2005, Obama nu a avut ocazia de a se pronunţa oficial în această calitate în legătură cu războiul din Irak, spre deosebire de contracandidata sa, Hillary Clinton. El susţine însă că s-a opus războiului încă înainte de izbucnirea sa şi a promis retragerea trupelor combatante până în anul 2009.
Obama este fiul unui student kenyan şi al unei americance originare din Midwest. A copilărit în Indonezia şi în Kansas. Licenţiat în Drept la prestigioasa Universitate Harvard, candidatul democrat oferă o imagine de eleganţă intelectuală şi corectitudine, care nu maschează experienţa sa politică relativ modestă. Tot atâta experienţă avea însă şi Abraham Lincoln când a devenit preşedinte, argumentează susţinătorii lui Obama.