Primul cutremur la Uniunea Scriitorilor | Memroria EVZ

În ediția din 5 octombrie 1993, Evenimentul zilei publica un amplu interviu cu Mircea Dinescu, președintele de la acea dată a Uniunii Scriitorilor (USR), în care poetul încerca să lămurească un mare scandal: ce s-a întâmplat cu tipografia venită din Germania drept donație către scriitori și de ce era pe numele lui.

 „Drept răspuns la acuzațiile aduse, Mircea Dinescu îl citează pe Ioan Ghica: „Am adunat 15 morți, dar n-am putut îngropa decât 14, fiindcă unul a fugit și nu l-am mai putut prinde”, titra EVZ, în pagina de Document/Eveniment. Despre tipografie, Mircea Dinescu discutase cu ministrul german de Externe, Hans Dietrich Genskcher și, inițial, trebuia să ajungă doar la scriitori de limbă germană. Poetul spunea că, în urma negocierilor cu ministrul german, donația urma să fie folosită de către toți scriitorii. La acea dată, Dinescu era atât președintele USR, cât și al Fundației pentru Promovarea Literaturii Germane.

INFO

Contactat de EVZ, la 23 de ani de la eveniment, Mircea Dinescu a povestit: „Era un dar al Guvernului German, pentru Fundația pentru Promovarea Literaturii Germane. S-a spus atunci că eu am furat- o, nu a fost adevărat. Era o perioadă tulbure, iar solidaritatea în România nu prea funcționa. Toți au tăcut mâlc și atunci mi-am dat demisia de la Uniunea Scriitorilor. Privind în urmă, îmi dau seama că a fost o izbăvire, pentru că m-am retras, am făcut Academia Cațavencu și am devenit din nou un om liber.

CV

După patru ani la Evenimentul zilei, scriitoarea și jurnalista Alina Avram a lucrat la Cotidianul (1996-1998), Național (2000-2006), Adevărul (2006-2009), dar și la Radio Cultural