Evenimentul Zilei > International > Primul contact militar americano-pakistanez după moartea lui bin Laden
Primul contact militar americano-pakistanez după moartea lui bin Laden

Primul contact militar americano-pakistanez după moartea lui bin Laden

Înalţi responsabili ai armatelor americană şi pakistaneză s-au întâlnit vineri seară în Spania, fiind prima întrevedere la acest nivel după uciderea fostului lider al reţelei Al Qaida în Pakistan, la începutul lunii mai, operaţiune ce a deteriorat grav relaţiile dintre cele două ţări, a anunţat ieri Pentagonul.

 Şeful Statului Major Interarme american, amiralul Mike Mullen, şi omologul său pakistanez,  generalul Ashfaq Kayani, au avut o întrevede pe marginea unei conferinţe NATO care se desfăşoară la Sevilia (Spania) până la sfârşitul acestei zile, a anunţat purtătorul de cuvânt al amiralului Mullen, John Kirby.                
„Cei doi responsabili militari au convenit asupra faptului că relaţiile dintre cele două ţări  rămân vitale pentru regiune şi că cele două părţi au făcut gesturi pozitive pentru a ameliora relaţiile în ultimele luni”, a declarat purtătorul de cuvânt, citat de AFP.
„Ei au discutat de asemenea situaţia  cooperării  între cele două armate şi s-au angajat să continue căutarea mijloacelor de ameliorare a acestei cooperări”, a adăugat purtătorul de cuvânt.       
Pakistanul a acuzat Washingtonul de încălcare a suveranităţii deoarece Islamabadul nu a fost informat în legătură cu operaţiunea desfăşurată împotriva fostului lider al Al Qaida. Washingtonul a explicat că se temea că Al-Qaida va fi alertată de proiectele americane dacă autorităţile pakistaneze ar fi fost avertizate în legătură cu raidul respectiv.
Relaţiile dintre cele două se răciseră, în egală măsură, după ce autorităţile pakistaneze au arestat la începutul acestui an un diplomat american suspectat că este agent CIA. Diplomatul împuşcase mortal doi pakistanezi care ar fi fost agenţi ai serviciilor secrete locale.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News