În Hong Kong, un câine a fost plasat în carantină după ce a fost depistat pozitiv la Covid-19. O premieră care pune animalele de companie în discuțiile privind răspândirea virusului.
Nu a arătat semne de boală. Cu toate acestea, un câine a fost testat pozitiv pentru coronavirus. Specialiștii se arată însă extrem de rezervați. În primul rând, potrivit ministerului Agriculturii din Hong Kong (AFCD), rezultatele testelor au dat un „slab rezultat pozitiv”.
„Probele prelevate din cavitățile nazale și orale au fost testate slab pozitiv pentru virusul Covid-19”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.
Animalul, care nu a arătat semne de boală, a fost recuperat de la stăpâna sa, atinsă de virus, săptămâna aceasta.
Câinele a fost plasat în carantină pentru cel puțin 14 zile. Potrivit AFDC, nu există dovezi care să ateste transmiterea virusului de la om la animale. Potrivit OMS, nu sunt dovezi că animalele de companie pot fi infectate cu Covid-19 sau că pot răspândi virusul.
Ar putea fi infectat câinele din Hong Kong? „Sunt sceptică, ar fi într-adevăr surprinzător”, a declarat Sophie Le Poder, profesor de virusologie la Școala Națională de Medicină Veterinară din Alfort, Franța.
Potrivit ei, este mai plauzibil să fie vorba de o infecție pasivă. Câinele nu ar fi infectat, ci ar fi pur și simplu ar fi ingerat sau mirosit picături de salivă expectorate de proprietară (tuse sau strănut). „În acest caz, virusul nu s-ar multiplica în interiorul corpului său”, spune specialistul.
Această ipoteză este susținută de mai multe argumente. În primul rând, eșantioanele rectale prelevate au fost negative. Apoi câinele nu prezintă nici un simptom, așa cum a precizat și comunicatul AFDC.
Global spus, transmiterea unui virusul de la om la câine sau de la câine la om este extrem de rară. „Pot exista transmiteri de paraziți dar, cu excepția turbării, nu am indentificat un virus care se transmite între om și câine, motiv pentru care animalele de companie sunt atât de grozave”, a spus Sophie Le Poder.
Echipele din Hong Kong vor proceda la teste suplimentare pentru a confirma 100% o eventuală contaminare. „Punerea în carantină a câinelui este o excelentă inițiativă a autorităților”, a subliniat specialista franceză.
Acest dispozitiv va izola câinele într-un mediu „curat de Covid-19” unde nu va mai avea posibilitatea de a se contamina pasiv. Dacă probele se dovedesc pozitive după 14 zile, acesta va fi primul caz de contaminare a unui animal de companie.
Chiar dacă această ipoteză se confirmă, nu este evident că animalul poate contamina alte animale sau omul. Există „fundături” epidemiologice, afirmă Sophie Le Poder. „Febra Nilului Occidental, care se transmite prin țânțari, poate, spre exemplu, infecta caii. Aceștia pot dezvolta simptome dar nu pot contamina alți țânțari. Virusul se află atunci într-un impas. Cîinii au fost suspectați că favorizează epidemia Ebola și dacă unele studii au demonstrat că anumite canide pot dezvolta anticorpi legați de virus, contaminarea către alți cîini sau oameni nu a fost niciodată demonstrată”, adaugă Sophie Le Poder.
„Există viruși gripali care „sar” de la o specie la alta. De fiecare dată, aceasta necesită ca agentul infecțios să se transforme pentru a se adapta compoziției noii specii. Spre deosebire de paraziți, virușii nu sunt autonomi și au nevoie de proteine celulare pentru a se reproduce. Or, fiecare gazdă este diferită și ceea ce Covid-19 găsește la om poate să nu fie disponibil la câini, spre exemplu”, afirmă Sophie Le Poder.
Prin urmare este mult prea devreme să afirmăm că acest câine este infectat și să fie generată panică în legătură cu animalele de companie, estimează specialista franceză.