Primul automobil bio din Romania

Primul automobil bio din Romania

Suedezii de la SAAB au lansat ieri, in premiera pentru Romania, un model de autoturism care functioneaza pe baza de biocombustibil.

Modelul SAAB 9-5 turbo BioPower 2.0t reduce emisiile de carbon cu 80a si ofera o putere mai mare cu 30 de cai-putere decat echivalentul sau pe benzina. Automobilul, care a fost prezentat pentru prima data publicului in 2004, are omologare completa de tip european, standard Euro 4, si este cel mai bine vandut autoturism ecologic in Suedia.

Masina suedeza costa 34.391 euro, dar este aproape inutila in Romania pentru ca aici biocombustibilii nu se comercializeaza in stare pura, ci se vor vinde, de la 1 iulie, doar in amestec cu combustibili traditionali.

Emisii de carbon reduse cu 80% Producatorii sustin ca diferentele dintre modelul BioPower si cel pe benzina sunt minime: motor mult mai rezistent la coroziune, materiale speciale, soft si electronica ajustate pentru acest tip de motorizare si frane mai puternice datorita performantelor mai inalte ale BioPower. Diferentele majore apar la nivelul emisiilor de gaze. In urma testelor a rezultat ca BioPower, care a inlocuit benzina obisnuita cu biocombustibilul E85, reduce emisiile de carbon fosil cu 80%. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Firma suedeza este primul producator din lume care a realizat o motorizare turbo pe etanol si a reusit sa creasca puterea automobilului cu 40 Nm (280 Nm) datorita ajustarii electronice si a cifrei octanice mai mari, spune Horatiu Ionescu, director general SAAB Romania. Combustibilul E85 este un amestec de 85% bioetanol si 15% benzina.

Ministrul mediului va circula cu biocombustibil SAAB Romania si Ministerul Mediului au incheiat un parteneriat in urma caruia ministrul Attila Korodi va fi primul roman care va avea o masina de serviciu pe baza de biocombustibil. „Contractul de comodat este pe un an si presupune la nivel de etanol un plin pe luna”, a declarat Horatiu Ionescu, care a adaugat ca in Suedia un litru de etanol E85 costa 0,65 euro.

CARACTERISTICI

SAAB 9-5 turbo BioPower 2.0t Motor ......................................180 CP Acceleratie .............................0-100/8.5 sec

Cuplu ......................................Nm/Prm/ 280 Consum..................................9.0 l/100km

Capacitate rezervor ..............68 l Viteza maxima.......................225 km/h

Pret - CIP Bucuresti .............28.900 euro DDP ........................................34.391 euro