Primul animal care trăiește fără oxigen. Cum arată creatura dubioasă?!
- Dragos Manea
- 17 mai 2020, 08:23
A fost descoperit primul animal care nu are nevoie de oxigen pentru a supraviețui pe Pământ.
Cercetătorii au descoperit un parazit ce seamănă cu o meduză, dar care nu are genomul mitocondrial, aceasta fiind prima creatură cu această predispoziție. Asta înseamnă că nu respiră, de fapt, trăiește complet fără a avea nevoie de oxigen, scrie Sciencealert.
Descoperirea nu schimbă doar modul în care înțelegeam până acum cum funcționează viața pe Terra, dar ar putea avea implicații enorme pentru studiul vieții extraterestre.
Viața a început să aibă abilitatea de a metaboliza oxigenul care este respirat în urmă cu 1,45 miliarde de ani. Un archaeon a „capturat” o bacterie mai mică, și cumva, gazda acesteia a fost „casă” foarte bună pentru ambele părți.
Relația simbiotică a rezultat în două organisme ce au evoluat împreună, și în cele din urmă bacteria a devenit ceea ce numim astăzi Mitocondria. Fiecare celulă din organismul nostru, cu excepția celulelor roșii, conține un număr imens de mitocondrii, care sunt esențiale pentru procesul de respirație.
Acestea descompun oxigenul pentru a produce o moleculă numită „adenozină trifosfatică”, pe care organismele multicelulare o folosesc pentru a produce energie.
Știam deja că există organisme care prezintă adaptări ce le permit să trăiască în medii slab oxigenate, dar o „creatură” care să nu aibă nevoie de oxigen nu s-a mai întâlnit până acum.
Descoperirea a fost făcută de echipa cercetătorilor de la Universitatea din Tel Aviv, Israel, sub conducerea Dayanei Yahalomi, care a decis să mai „arunce o privire” la un parazit extrem de comun găsit în somon, denumit Hennequya saminicola.
Este vorba despre un „cnidarian” care aparține aceleiași clase precum coralii, meduzele și anemonele. Parazitul nu este dăunător somonului, trăind în acesta pe toată durata vieții sale.
Ascuns bine de tot în gazda sa, parazitul poate trăi în condiții hipoxice, dar încă nu s-a stabilit cum reușește să facă asta, cercetătorii încă studiindu-i ADN-ul.