România şi Europa nu se află în situaţia de a se bloca sau de a intra în criză alimentară.
Declarația îi aparține ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care afirmă că la momentul actual funcționează „coridoarele verzi” de transport al alimentelor şi inputurilor.
Într-o intervenție la Digi 24, Adrian Oros precizează că autoritățile monitorizează zilnic atât stocurile, „cât şi preţurile, dar mai ales problemele pe care agricultorii şi cei din industria alimentară le au, pentru că am creat o platformă de comunicare încă din prima zi cu tot ce înseamnă mediu asociativ şi în timp real ştim exact care sunt problemele apărute şi încercăm să le rezolvăm punctual”.
De exemplu, „chiar pe 1 aprilie, am avut o întâlnire la nivelul Guvernului cu tot ceea ce înseamnă mediul asociativ din agricultură şi industria alimentară unde fiecare a venit şi a prezentat problemele şi soluţiile pe care le gândesc ca în viitor să nu se întâmple ce prevesteau cele trei organizaţii mondiale, că s-ar putea ajunge şi la o criză alimentară. Sperăm să nu ajungem acolo”.
Ministrul de resort a punctat faptul că toţi cei care sunt pe o anumită filieră de produs trebuie să se aşeze la masă şi să-şi negocieze marjele de profit, astfel încât să rămână pe piaţă în timpul acestei crize.
„Cele trei organizaţii (n.r. - Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite, Organizaţia Mondială a Comerţului şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii) atrag atenţia că ar putea apărea o criză alimentară pe fondul unui comportament de consum bazat pe frică şi insecuritate. Noi tocmai acest lucru trebuie să-l prevenim, să nu agităm prea mult oamenii, să monitorizăm tot ce se întâmplă privind activitatea din agricultură şi din industria alimentară”, a declarat Oros.
Politicianul liberal susține că încă de la început „am făcut apel la calm, la responsabilitate, la omenie între toţi actorii, atât producătorii mici şi mari, cât şi procesatorii mici şi mari, cât şi comercianţii. Am spus că, pentru a menţine nişte preţuri rezonabile suportabile de către populaţie şi pentru a fi suficiente alimente pe rafturile magazinelor şi în pieţe, este nevoie să se aşeze la o masă toţi cei care sunt pe o anumită filieră de produs şi să-şi negocieze între ei marjele de profit, astfel încât să rămână toţi pe piaţă în timpul acestei crize”.
Dacă România ar plafona prețurile la alimente, primii afectaţi ar fi producătorii şi procesatorii mici din țara noastră, dă ca sigur ministrul Oros: „Dacă statul vine şi, în mod arbitrar, fixează preţul la raft, primii care sunt afectaţi sunt producătorii şi procesatorii mici, adică cei din România. Comercianţii sunt ultimii care vor fi afectaţi. Drept pentru care am făcut un apel la calm, să rămână deschise pieţele agroalimentare, în aşa fel încât ei să-şi poată vinde mărfurile”.