Traiul la bloc presupune respectarea unor reguli importante pentru toți proprietarii. De cele mai multe ori, conflictele izbucnesc între aceștia din cauza spațiilor comune. Există însă cazuri în care cei care stau la bloc se ceartă din cauza apei comune și a modului în care aceasta este folosită.
Regula încălcată de mulți români care stau la bloc
Apa comună nu poate fi folosită pentru spălarea mașinii. Cu toate acestea, practica este des întâlnită în unele orașe din țară. Proprietarii care încalcă această regulă riscă amenzi usturătoare.
Deși varianta pare mai economică și mai rapidă, vecinii pot cere luarea măsurilor în conformitate cu legea.
Poluarea mediului înconjurător
Conform actualei legislații, deversarea apelor uzate în sol este considerată periculoasă și sancționată ca atare. De altfel, măsura a fost aprobată încă din anul 1996.
Astfel, în acord cu Legea nr. 107/1996, cetățenii care își spală mașina în fața blocului nu pot scăpa de amenzi. În urma acestui proces ajung în sol diferite substanțe precum uleiul de motor sau antigelul. Potrivit specialiștilor, aceste reziduri pot afecta pânza freatică.
În majoritatea orașelor din țară, autoritățile locale au adoptat reglementări privind combaterea acestor probleme. În Capitală, spălarea mașinilor este complet interzisă în zonele publice sau pe spațiile verzi (inclusiv în spatele blocului). Cei care încalcă această prevedere pot primi amenzi cuprinse între 200 și 500 de lei. În cazul persoanelor juridice, sancțiunile ajung până la 1.000 de lei.
Amenzi pentru cei care stau la bloc și nu țin cont de aceste reguli
În plus, asociațiile de proprietari îi pot trage la răspundere pe cei care folosesc apa comună în acest fel. Per total, amenzile sunt de câteva ori mai mari decât costul pe care aceștia îl achită la o spălătorie auto.
Pe lângă asociațiile de proprietari, Poliția Locală îi poate trage la răspundere pe acești cetățeni. De asemenea, Jandarmeria și Poliția Națională poate aplica amenzi pentru poluarea solului.