Primele ecouri de la Locarno: elogii pentru actorii români

Lungmetrajele regizate de Adrian Sitaru şi de Anca Damian au avut premiera internaţională la Locarno, iar reacţiile criticilor sunt moderat pozitive.

Filmul «Din dragoste, cu cele mai bune intenţii» (de Adrian Sitaru – n.r.) a fost foarte bine primit la Locarno. Sala de 3200 de locuri era aproape plină la prima proiecţie, asta deoarece ea a avut loc în cea dintâi zi a festivalului şi nu toţi cei care participă veniseră. La următoarele proiecţii, foarte mulţi spectatori nu au putut intra, aşa că s-a programat încă o proiecţie, care va avea loc azi, pentru că au existat atât de multe cereri", a declarat pentru EVZ producătoarea lungmetrajului, Ada Solomon.

Filmul lui Adrian Sitaru participă la competiţia de la Locarno. Dan Făinaru, criticul de la "Screen Daily", laudă jocul actorilor, apreciind că "Din dragoste, cu cele mai bune intenţii" va avea o carieră festivalieră solidă şi îşi va găsi propria nişă când vine vorba de publicul amator de filme de artă. Însă are şi câteva reproşuri. "Cu siguranţă, el (Adrian Sitaru – n.r.) reuşeşte să surprindă toate detaliile mici, adesea iritante, ale unei familii în criză, dar insistă asupra lor cu o asemenea atenţie mi nuţioasă încât după o vreme tinzi să te simţi ca personajul principal care se gândeşte că i-ar fi fost mai bine dacă pleca mai devreme acasă şi nu mai lungea lucrurile", opinează Dan Făinaru. El apreciază prestaţia lui Bogdan Dumitrache (interpretul protagonistului Alex), "care duce în spate aproape tot greul filmului" şi absenţa notelor false (care nu se aplică în cazul femeii cu masca de iepure). <iframe width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/MkohTqmnVRo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Final reuşit "A fost o primire extraordinară. Cei care veneau, aveau o anume încărcătură emoţională după vizionare. Am avut o zi plină de interviuri, şi ieri, şi azi", spune regizoarea Anca Damian pentru EVZ. Ea se referă şi la articolul "Kafka în România", o cronică a lungmetrajului de animaţie "Crulic – drumul spre dincolo", în care sunt elogiate tehnicile de animaţie pentru varietatea lor, dar şi faptul că pelicula evită facilul şi căutarea vinovaţilor. "Mai degrabă, filmul descrie o situaţie kafkiană în care individul (a cărui voce este Vlad Ivanov – n.r.) se află în faţa unei puteri birocratice în care responsabilitatea unui singur funcţionar se dizolvă şi devine inaccesibilă". "Bazându-se pe viaţa şi moar tea lui Claudiu Crulic, un român în vârstă de 33 de ani care a făcut greva foamei şi a murit într-o închisoare poloneză, susţinând că este un om nevinovat, lungmetrajul de animaţie al Ancăi Damian încearcă să dea varianta cât mai seacă şi imparţială a unui caz care a stârnit un scandal în România, prea târziu pentru a rezolva ceva, pentru că media au aflat de el numai după moartea lui Crulic". Astfel îşi începe Dan Făinaru cronica la "Crulic – drumul spre dincolo", de Anca Damian, care participă în competiţia de la Locarno. Criticul e de părere că animaţia nu e suficient de intensă pentru a susţine prima parte a filmului, dar cea de-a doua este mult mai eficientă: lungmetrajul demonstrează ce are de demonstrat succint, înainte de final.

<iframe src="http://player.vimeo.com/video/14212096?title=0&byline=0&portrait=0" width="400" height="225" frameborder="0"></iframe> Crulic teaser from Crulic Movie on Vimeo.