Primarul Sectorului 6 din Capitală, Ciprian Ciucu, a vorbit din nou într-o conferință de presă despre cazul femeii ucise de câini în zona Lacului Morii, acuzând, din nou, Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) de moartea femeii mușcate de câini.
În acest sens, el a cerut demiterea șefei ASPA, Diana Pungă, funcție în care a ajuns în anul 2021, la propunerea primarului general al Capitalei, Nicușor Dan. Primarul de sector a specificat că, înainte cu șapte zile de petrecerea tragediei, poliția locală a sesizat ASPA cu privire la existența a zece câini în zona în care s-a produs tragedia de la Lacul Morii.
Ciprian Ciucu cere demiterea șefei ASPA
De asemenea, potrivit lui Ciprian Ciucu, s-au trimis 96 de sesizări pentru ASPA, la 74 nu s-a răspuns. „În 2023 am trimis 96 de sesizări pentru ASPA, la 74 nu a răspuns. Nu ai cum să răspunzi când ai 13 hingheri într-un oraş ca Bucureştiul. Acuzaţia că noi nu sprijinim ASPA este complet nefondată. Pe 14 ianuarie, chiar cu o săptămâna înainte de atac, am anunţat ASPA că o haită de 10 câini este acolo. Avem înregistrări din dispecerat. Nu a venit nimeni până la atacul de pe 20 ianuarie. ASPA nu a reacţionat”, a spus edilul.
Acesta a mai menționat că principala sa vină, pe care și-o asumă, este aceea că nu a luat suficient de în serios avertismentele și a avut încredere în Primăria Generală și management. „Avem nenumărate discuții și ne călcăm pe picioare. Dacă aş fi luat atitudine, poate aş fi schimbat paradigma”.
În continuare, Ciucu a spus că va cere permisiunea Consiliului General al Municipiului București să își înființeze propriul serviciu de ecarisaj și va cere modificarea legislației astfel încât și Polițiile locale de Sector să poată amenda pe sterilizare și microcipare.
ASPA are prea puțini angajați
În aceeași conferință de presă, primarul a făcut un scurt istoric al activității ASPA și a spus că situația s-a degradat semnificativ în anul 2017 – 2018, când efectivele de prinzători (hingheri și șoferi) au fost reduse drastic la circa 15 angajați, astăzi mai fiind doar 13 conform organigramei ASPA.
„Ca o informație de context, de atunci a fost interzisă eutanasierea, ceea ce a pus o presiune formidabilă pe bugetul și capacitățile ASPA”. Acesta acuză că activitatea ASPA s-a concentrat în ultimii ani doar pe acțiuni de conștientizare și sterilizare, iar capturările au scăzut drastic.
„Activitatea de capturare a fost și mai mult destructurată, fiind înlăturat cel care se ocupa activ de capturarea câinilor de pe stradă, Claudiu Ancuța, coordonatorul echipelor de prinzători. S-a încercat mai întâi detașare obligatorie la ALPAB, apoi a urmat o demitere prin comisia de disciplină. Întrebare este de ce a fost el înlăturat?
Conducerea ASPA nu și-a îndeplinit misiunea și obiectivele legale, astfel NU a realizat nici până în acest moment recensământul animalelor, conform HCGMB din 29 Octombrie 2019”, a mai spus Ciprian Ciucu.