Cursa pentru postul de edil al Voineştiului, unde unul dintre candidaţi a murit în ziua votului, se dă între fiul celui decedat, fostul contracandidat şi susţinătorul din turul doi.
Comuna Voineşti, judeţul Iaşi, are o poveste aparte: e probabil singurul loc din ţară unde odată cu alegerile parlamentare oamenii vor vota încă o dată pentru a-şi alege primarul. Şansa aceasta unică în viaţa unui alegător nu s-a ivit însă prin vreo lege specială sau vreun statut căpătat cu trudă de locuitorii comunei. Ci mai degrabă prin intervenţie divină: primarul Neculai Ivaşcu - edil al localităţii încă din 1989 - a trecut în lumea celor drepţi chiar în ziua alegerilor locale, pe 15 iunie.
Ceea ce a urmat în cele cinci luni scurse de la nefericitul eveniment l-ar uimi probabil până şi pe Caragiale: locul rămas vacant este vânat de fiul decedatului, de cel care l-a susţinut pe mort în turul doi de alegeri, după ce iniţial l-a atacat, şi de cel care a pierdut în faţa lui la urne, în vară. Între timp, comuna a fost condusă de viceprimarul din timpul mandatului lui Ivaşcu, Vasile Irimia, ca şi primar interimar.
Cele câteva proiecte de care satul abia a ajuns să beneficieze sunt asumate de fiecare actor al acestei piese ca fiind opere proprii.
Alegeri după deces
Tranşată pe scurt şi povestită de taberele aflate în conflict problema stă cam aşa: primarul şi candidatul PSD la alegerile din vară, Neculai Ivaşcu, a murit chiar în ziua scrutinului. Oamenii au continuat însă să-l voteze, se pare, la insistenţele fiului său îndurerat, Iustin Ivaşcu, şi ale candidatului PDL din primul tur, Mihai Lungu. Care Lungu s-a metamorfozat, taman înainte de turul doi, prin sfântă înţelegere la nivel de partid, în susţinător al mortului, în schimbul postului de viceprimar.
Un alt contracandidat, PNL-istul Gheorghe Dobreanu, nu s-a retras din cursa împotriva celui trecut în lumea celor drepţi, deşi iniţial a ezitat, creştineşte. Şi ca povestea să fie completă, Biroul Electoral Central (BEC) a intervenit analitic în miezul problemei, desemnându-l iniţial câştigător pe Dobreanu, deşi mortul ar fi primit cu 23 de voturi mai mult.
Logic, spun unii: şi să fi fost o mie de voturi în plus, cumva nu par de ajuns cât să dovedească că un om trecut în nefiinţă ar putea suporta încă un mandat de patru ani la primărie. Nu şi la Voineşti însă, unde decizia BEC a fost contestată, iar rezultatul a fost organizarea unui nou tur de scrutin pe 16 noiembrie.
PORTRET DE PRIMAR INTERIMAR
„Neculai, Dumnezeu să-l ierte, era, aşa, un fel de lasă-mă să te las“
Ce zi teribilă trebuie să fi fost cea a alegerilor locale din Voineşti, Iaşi! Primarul fusese dus la spital încă de cu seară, dar ăsta a fost un secret bine păstrat. „Familia aşa a vrut“, spune Vasile Irimia, actualul edil al comunei, fost viceprimar, fost colonel la Transmisiuni, fost PRM-ist şi actual PSD-ist.
„Eu eram acasă, m-a sunat de la prefectură. Sincer vă spun, iniţial am zis că face cineva o glumă, pentru că o parte din campania murdară a lui Lungu din turul unu a reprezentat cum se ducea el pe la Slobozia (sat din componenţa comunei Voineşti - n.r.) şi zicea: «O murit Ivaşcu! O murit Ivaşcu!». Am venit aicişea, unde era biroul electoral, am cerut să se oprească, dar cei de la BEC au spus să continue. Şi s-a continuat“. Gheorghe Dobreanu sar fi speriat într-un hal fără de hal, zice Vasile Irimia, iar Iusti, băiatul lui Neculai - „care probabil a trecut printr-o fază atunci“ - umbla prin sat şi striga «Votaţi-l pe tata! Votaţi-l pe tata pentru ultima oară!». „Jenant, dar adevărat...“, încheie primarul interimar.
Vasile Irimia are în repertoriu numai vorbe de bine despre mort. Totuşi, câteva mici reproşuri s-ar impune: că era cam blând şi că dădea dreptate la toţi. Aşa s-a ajuns să existe la primărie mai bine de 400 de procese pe titluri de proprietate acordate de primarul binevoitor şi unei părţi şi alteia. „Dar noi am fost prieteni, chiar dacă ne-am contrat. Era un tip de puteai să-l calci, să-l înjuri, el nimic! Era, aşa, un fel de lasă-mă să te las!“, zice Irimia.
Acum, de când e primar interimar, Vasile Irimia crede că este „cea mai frumoasă perioadă din viaţa satului“. Ce mai înfloresc proiectele pe la primărie, de zici că-i primăvara investiţiilor! Cu toate astea, el nu mai vrea să fie primar. Viceprimar e un post mai potrivit pentru priceperile sale. „Nu-mi trebuie mie primar. Şi pentru că acuma-s la PSD, merg cu Iusti Ivaşcu. Ar fi bine să facem echipă cum am făcut cu taică-su. Iusti este tânăr, are viitorul în faţă, are de învăţat“, zice edilul interimar.
ÎNVINS SAU ÎNVINGĂTOR?
PNL-istul Gheorghe Dobreanu, aproape primarul de la Voineşti
Gheorghe Dobreanu, candidatul PNL, ar fi putut fi finul lui Neculai Ivaşcu. „Proiectul“ nu s-a mai materializat însă. Au ajuns în schimb să fie competitori în alegeri, chiar şi după moartea unuia dintre ei. Pentru că Dobreanu spune că el, de fapt, nu luptă cu fiul acestuia, ci tot cu tatăl. Sau, mai clar, cu numele lui. Dobreanu încă mai are o supărare: de ce nu l-au numit pe el primar, dacă tot a decis BEC-ul că el trebuie să fie? „Adică, toate dezbaterile publice care erau pe postul de televiziune mă dădeau pe mine câştigător! Că el o avut cu 23 de voturi mai mult, dar eu trebuia să ies, dacă el a decedat. E logic, e o competiţie la care participă doi, trei, zece. Dar dacă unul iese din cursă, nu rămâne următorul?“, se întreabă şi azi Dobreanu, devenit viceprimar interimar la Primăria Voineşti.
Vot pe ultimul drum
Dobreanu vrea să vorbească doar „la obiect“ despre ziua aia de 15 iunie când totul s-a întors pe dos. Scurt şi cuprinzător: când Ivaşcu a trecut în lumea celor drepţi, s-a anunţat pe la ora 10.00, la biserică. „Eu eram la o secţie în satul Slobozia. Primesc telefon şi zic, gata, se opresc alegerile că Ivaşcu o murit. Biroul electoral a zis că se continuă. Şi atunci ei au ieşit în stradă, strigau: «Votaţi-l pe tata, e ultimul drum, votaţi-l! Să plece liniştit!». Na, eu m-am simţit neputincios în situaţia asta. Cu cine să mă bat? Cu mortul?“, îşi aminteşte candidatul.
„L-au ţinut aici patru zile, în primărie“
Scene desprinse parcă dintr-un film suprarealist au avut loc, în zilele următoare votului, la Primăria Voineşti. Dobreanu trebuia să-şi ia funcţia în primire, dar în primărie era depus trupul lui Neculai Ivaşcu. „L-au ţinut aici patru zile, în primărie. Cum era să vin aşa?“, spune Dobreanu. Apoi, zice candidatul PNL, contestatarii lui au organizat mitinguri la care strigau: „Noi vrem primar ales“. „Mitinguri care au fost făcute în mai multe etape: în zilele când o fost mort, la praznic, era prilej de alt miting. Erau 40-50 de oameni, filmaţi dintrun unghi să pară mai mulţi. Pe mine mă păzeau jandarmii în zilele alea, să nu mă atace cineva!“, zice Dobreanu.
Şi atunci de ce nu a renunţat la toată povestea asta cu primăria? De ce să mai candideze o dată, dacă, practic, până şi mortul Ivaşcu l-ar fi învins? „Dacă BEC-ul a hotărât.... Eu am respectat instituţiile statului.“. Oricum, Dobreanu se simte puternic după toată trevatura asta. „Cred că acuma sunt unul dintre cei mai căliţi candidaţi din ţară. Că s-a întâmplat să moară, asta e, dar mitingurile alea sau ameninţările la adresa familiei, să te păzească jandarmii...“, oftează candidatul PNL.
ÎN NUMELE TATĂLUI
„Cine ar vrea notorietatea părintelui mort?“
Ce l-o fi convins pe Iustin Ivaşcu, fiul lui Neculai Ivaşcu, să candideze la primărie, deşi nu a avut niciodată vreo tangenţă cu politica? El spune că dorinţa de a continua proiectele tatălui. Alţii zic că e prea tânăr, că n-are mai mult de 30 de ani. El zice că munca e importantă, nu vârsta.
Spune că a mai fost atras de politică, dar că tatăl l-a ţinut deoparte. Se întreabă însă unii dacă nu încearcă să se lipească de popularitatea tatălui. „Cine şi-ar fi dorit să-i moară tatăl şi să ia din notorietatea lui?“, zice Iustin Ivaşcu, Iusti pentru cunoscuţi.
„Cum să accepţi să fii învins de un mort?“
Fiul primarului decedat e în continuare convins că tatăl său e cel care a câştigat în vară alegerile. Chiar şi mort. Şi nu recunoaşte că ar fi ieşit în stradă să scoată lumea la vot. „Contracandidatul lui ieşea şi zicea lumii să nu voteze, că oricum or să fie iar alegeri. Dar oamenii tot pe el l-au votat! A fost un vot împotriva lui Dobreanu! Şi cum să accepţi aşa ceva? Să fii învins de un mort...“, spune proaspătul politician de Voineşti.
Iustin Ivaşcu ar fi avut o discuţie cu tatăl său înainte de alegeri în care i-a mărturisit că era ultima dată când mai candida. A găsit şi nişte caiete-jurnal în care tatăl se confesa că era atacat în consiliile locale. Candidatul are câteva dileme legate de dispariţia tatălui. În plus, crede că la asta a contribuit şi campania electorală la boala lui. „Poate părea de domeniul SF-ului, să ziceţi că am înnebunit, dar nu-i exclus. Sunt atâtea modalităţi să omori un om...“
Apicultorul Mihai Lungu, candidat din partea PDL la primă rie, nu şi-a văzut visul cu ochii: chiar dacă a fost viceprimar o scurtă perioadă de două luni după moartea aliatului său, Neculai Ivaşcu, a fost înlăturat de consiliul local. El pune asta pe seama unui complot. Lovitura finală s-a dat când consilierii PSD şi PNL au hotărât să-l demită pentru că „nu comunica“.
A fost urmat la şefia interimară de Vasile Irimia, secondat de Gheorghe Dobreanu. Una peste alta, Mihai Lungu spune că a găsit o harababură totală prin primărie când a preluat pentru două luni func- ţia de viceprimar. Oameni cu titluri de proprietate aiurea, bani luaţi de la asistenţă socială, funcţionari care nu ştiau nici să deschidă calculatorul. În plus, Lungu susţine că el e, de fapt, autorul noilor proiecte din comună. Nu se ştie însă de ce lui Lungu îi cam scot contracandidaţii diverse apelative. Unul dintre preferatele lor e „analfabet“.
„Nu ştiu, eu le-am arătat că am făcut o şcoală la seral“, se apără hotărât Lungu. Mihai Lungu a văzut astfel alegerile cu deces: în ziua aceea, ca să nu iasă Dobreanu primar, Lungu s-a mobilizat cu toate forţele să meargă lumea la vot să aleagă mortul. Astăzi, vede cum fiul aliatului său de atunci a ajuns să candideze împotriva sa la alegeri. „Iustin ce-o crezut atunci: «Băi, toată lumea asta care se adună să-l voteze pe tata, cred că mă vrea pe mine»“, zice candidatul PDL. Cât priveşte primarul mort, numai de bine: „Mulţi se întreabă cum naiba o ieşit mortul la vot! Ei, iată că mortul ăsta n-o fost chiar aşa, unul simplu!“. Şi întâmplarea face că familia Lungu ar fi donat un teren bisericii din localitate, pentru prelungirea cimitirului. Pe un lot de pe terenul dat de ei se odihneşte Neculai Ivaşcu, fost învăţător şi primar al comunei Voineşti.
*Fotografii de Codrin Prisecaru