Primăriile-faliment. Din taxele locale se plătesc doar lefurile angajaților
- Traian Deleanu
- 4 august 2016, 00:00
În România anului 2016 există administrații locale unde taxele și impozitele colectate nu acoperă nici măcar salariile plătite funcționarilor
Exemplul unu. În primele șase luni ale acestui an, angajații Primăriei Ludoș (județul Sibiu) au strâns din cele două sate pe care le administrează taxe și impozite pe proprietate în sumă totală de 88.220,59 lei. În aceleași prime șase luni ale anului, aceiași angajați ai Primăriei Ludoș au primit salarii în valoare totală de 167.813 lei (brut).
Primărie, zilnic. Medic, de două ori pe săptămână
La prânzul unei zile de vară, Ludoșul (situat la 30 de km de Sibiu) pare mai degrabă un sat părăsit, atâta liniște e. După ce treci de biserica ce are acoperiș nou, mai către vale vezi Primăria, frumos văruită. Pe terasa de la etaj, vicele Ilie Pleșa stă la povești. Se repliază la vederea musafirilor în biroul unde nu există calculator, dar un televizor turuie într-una pe Realitatea TV. Până să ajungi în birou, la avizierul cu noutăți de la etaj poți vedea modelele de buletine de vot de la alegerile de acum două luni. De altfel, pe porțile din sat mai sunt multe afișe cu fața primarului reales Ilie Berghezan, iar la parterul primăriei, o coală A4 lipită pe o ușă indică faptul că acolo e „Secția de votare nr. 290 Ludoș”.
FOTO:Ilie Pleșa, viceprimarul din Ludoș, fuge de aparatul de fotografiat
„Eu cred că majoritatea oamenilor din sat vor să mai fie Primărie”, e de părere viceprimarul. Nu există nicio societate comercială care să ofere locuri de muncă în comuna Ludoș, iar principalii angajatori sunt școala și primăria. „Acum, așteptăm investitori, sperăm să vină, să… să vină tineri, căci avem multe case goale”.
Menirea executivului local din Ludoș nu pare prea clară pentru vicele care nu este la primul său mandat. Dar e de părere că e bine să existe în continuare Primăria așa cum e, decât un birou deschis o dată sau de două ori pe săptămână. Chiar dacă și el recunoaște că e un pic ciudat faptul că primăria e deschisă în fiecare zi, iar la dispensarul din spate vine un doctor doar câteva ore în două zile ale săptămânii. ”Să fim desființați?”, se miră ca pentru el vicele.
Oamenii: „Avem nevoie de primărie”
Pe străzile satului cu greu găsești pe cineva să discuți. Ioan Morariu, la 90 de ani, se ascunde de soare și n-are treaba primăriei. „La doi-trei ani cât mai am de trăit… Aici baiul e că nu mai ai cu cine să descarci un car de fân… Nu mai e cine să te ajute să ții porcu’ la tăiat”.
În schimb, o femeie ieșită la poartă e vehementă. „Avem, cum să nu avem nevoie de primărie. Păi, pentru acte. De ce am avut eu nevoie anul acesta de la Primărie? Păi, de certificatul de producător… de adeverința pentru dosarul de la APIA și… să am fost să votez”.
În satul aparținător Gusu, Hans Ludwig, unul din ultimii sași ai locului, își adapă calul în mijlocul satului. „Pe undeva îi nevoie, că de ai nevoie de o hârtie trebuie să meri la Sibiu, nu? Acum, dacă nu ar trebui atâția inși aci, aia e altceva și, da, e mai nevoie de medic decât de primar”. Ultima oară când a intrat în Primărie a fost în ziua votului.
„Investiții” de câteva sute de euro
În primele șase luni ale anului 2016, Primăria Ludoș a cheltuit pentru întreținerea străzilor 2.719 lei (adică vreo 600 de euro), iar pentru alimentarea cu apă a decontat lucrări de construcții de 7.104 lei (adică vreo 1.500 de euro). În schimb, pentru abonamentele la telefon, TV și corespondență, au fost plătite 9.607 lei, cei din primărie au decontat benzină și motorină de 2.931 de lei, iar pentru deplasări interne – alți 4.539 de lei. Datele sunt preluate din execuția bugetară la jumătatea anului, raportată de primărie la Ministerul Finanțelor. Potrivit acestora, asistența socială în caz de invaliditate plătită în sat a costat în primele șase luni 41.442 de lei.
Alte exemple
94.823 de lei au încasat angajații Primăriei Alma din taxele și impozitele pe proprietate în primele șase luni ale anului. 181.083 reprezintă brutul tuturor salariilor din Primărie. La Ațel (comuna din care s-a desprins acum câțiva ani Alma), încasările din taxele și impozitele pe proprietate au fost de 84.337 de lei, iar salariile din primărie, de 261.303 lei. La Hoghilag – 94.015 lei impozite și taxe și 272.202 lei, salarii. La Mihăileni – 103.057 lei încasări din taxe și impozite pe proprietate și 162.893, salariile din Primărie. Toate aceste comune sunt amplasate doar în județul Sibiu.