Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Lucian Sova, a declarat că în cadrul instituției pe care o conduce există un Comitet Tehnico-Economic care se ocupă de sprijin pentru smart city, dar deși există multe soluții smart dedicate și resurse care pot fi alocate pentru acestea, viteza de adoptare și implementare de către administrațiile locale este redusă.
Declarația a fost făcută la dezbatere „SMART CITY 2017-2020. NEVOI - SOLUȚII – METODE” care a reunit joi la Călărași, aproximativ 120 de participanți. Evenimentul a pus față în față 27 de firme care dezvoltă și furnizează soluții și echipamente IT&C din categoria smart city cu reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale din regiunea de sud a țarii.
Discuțiile au fost conduse de Marius Bostan, fost Ministru al Comunicațiilor, inițiatorul Dezbaterii Naționale Smart City și al proiectului de la Alba Iulia care a precizat că în esență, orașele trebuie să devină locuri în care să ne placă să locuim. Iar principala resursă pentru a transforma orașele de astăzi în unele mai prietenoase este resursa umană și educația locuitorilor lor.
“Valoarea adaugată nu este în licențe și tehnologie ci în oamenii care creaza aceste sisteme. Avem nevoie de români valoroși, de fortă de muncă pentru dezvoltarea economiei locale, iar crestereea populației în zonele urbane ar putea avea două surse principale, românii din afara țării și cei din jurul granițelor. Soluția poate veni și din implicarea cât mai multor primari în proiectul Repatriot, să găsască soluții de reîntoarcere acasă a românilor”, a spus Marius Bostan.