Mii de primari vizaţi de ANI pun presiune pe Guvern să accepte eliminarea incompatibilităţii în cazul aleşilor locali care fac parte din consiliile de administraţie ale companiilor de utilitate publică
Peste 1.200 de aleşi locali riscă să fie declaraţi incompatibili de ANI, pentru calitatea lor de membri în regii autonome de interes naţional sau local, companii şi societăţi naţionale, adunări generale ale societăţilor comerciale de interes local sau naţional, fapte incriminate de Legea 161/2003.
Guvernul scrie un Cod Administrativ care uneşte toată legislaţia privind incompatibilităţile şi conflictul de interese. Proiectul va fi lansat în toamnă, când Parlamentul se întoarce din vacanţă.
„Legea ANI e blestemată”
Primarii încearcă să profite de moment şi să scape de ANI atât prin prevederi în Codul Administrativ cât şi prin modificarea legislaţiei în Parlament, a aflat EVZ.
Surse din PSD au declarat EVZ că lămurirea incompatibilităţilor i-a fost cerută vehement lui Liviu Dragnea de către primarii partidului.
„Vi se pare normal că am ajuns la o dictatură a fricii? Ştiţi că 99% dintre primari sunt ori incompatibili, ori în conflict de interese?”, i-a spus ministrului Justiţiei, Raluca Prună, primarul comunei Săcălăşeni, Emilian Gheorghe Pop, la o dezbatere recentă pe tema Codului Administrativ. „Vreau să precizez că această Lege ANI pe 2003 este o lege blestemată”, s-a plâns şi un primar din Teleorman, Berechet Cristian.
Prună acceptă o discuţie
Ministrul Justiţiei acceptă o negociere. “Cu privire la incompatibilităţile definite în Legea 161/2003 (…) cred că acest lucru poate fi dezbătut, dar să facem asta fără a risca să aruncăm, o dată cu apa din copaie, şi copilul”, a spus Raluca Prună.
Ministrul e speriat, în acelaşi timp, că la umbra acestor modificări să nu se intre cu bocancii în legislaţia anticorupţie. În Strategia Naţională Anticorupţie 2016-2020, lansată de Ministerul Justiţiei, printre condițiile minimale pentru succes” se numără „stabilitatea legislativă și instituțională a cadrului anticorupție care a generat performanță în activitatea DNA și ANI”.
Cum a îngropat Cazanciuc revolta
Subiectul a „explodat” încă din 2013, când primarii au pornit o răscoală, cerându-i premierului Victor Ponta să-i scape de incompatibilităţi. Liviu Dragnea a negociat la acea vreme cu primarii, dar și cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, care a refuzat modificarea Legii ANI. Greii PSD au cerut atunci demiterea ministrului Justiţiei. „E proastă legea 161/2003. Nişte c... ăia de la Ministerul Justiţiei, le este frică”, spunea fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre. Printre cei acuzaţi de incompatibilitate s-au numărat la acea vreme liderii de Consilii Judeţene dar şi actualul preşedinte Klaus Iohannis în calitate de primar de Sibiu.