Primăria Suceava, bună de plată peste 4 milioane de euro indemnizații pentru persoanele cu handicap

„Ni se pune în cârcă toată asistența socială, să o finanțăm de la Primărie. Aceasta înseamnă că, pentru 423 indemnizații de însoțitor și 403 indemnizații pentru persoane cu handicap, Primăria va plăti 22,20 de milioane de lei”, a tunat și fulgerat primarul Sucevei, Ion Lungu, după ce, odată cu mărirea bugetului alocat instituției pe care o conduce, s-a trezit „la pachet” cu obligația de a plăti peste 5 milioane euro pentru indemnizații persoane cu handicap, potrivit obiectivdesuceava.ro.

Primăria Suceava a primit în plus față de anul precedent aproape 5 milioane de euro. Până aici toate bune și frumoase. Numai că patru cincimi din banii dați „în plus” de la bugetul de stat se duc pe indemnizații sociale. „Ni se pune în cârcă toată asistența socială, să o finanțăm de la Primărie. Rămâne un plus de 4,49 de milioane de lei, deci aproape 1 milion de euro față de anul trecut, dar cu circa 4 milioane de euro în minus, sumă de dinainte de diminuarea cotei pe impozitul pe profit de 16% la 10%, începând cu 31 octombrie 2017”, a explicat primarul Ion Lungu, citat de obiectivdesuceava.ro.

Așa se face că, din alocarea prevăzută pentru anul în curs de la bugetul național către cel local sucevean, mai puțin de un million de euro vor rămâne autorităților pentru a gestiona diferite activități specific.

Ion Lungu, primarul Sucevei, susține că majorarea cotei defalcate din impozitul pe venit de la 41,75% la 60% care s-a obținut a venit „la pachet” cu alte obligații pentru autoritățile administrației publice locale. În ce privește municipalitatea suceveană, covârșitoare este ponderea pe care o are plata ajutoarelor care trebuie plătite asistenților persoanelor cu handicap, precum și persoanelor cu handicap. Astfel, din această sursă, Primăria Suceava va avea alocată o sumă 27,19 milioane de lei, echivalentul a 5,78 de milioane de euro.

Deși primarii de municipii au cerut ca finanțarea drepturilor asistenților personali și însoțitorilor persoanelor cu handicap să se facă din cote defalcate din taxa pe valoare adăugată, la fel ca în 2018, când 10% a revenit autorităților locale, iar 90% a provenit de la bugetul de stat, nu s-a ținut cont de acest lucru și, ca atare, cota din impozitul pe venit care a crescut de la 43% în 2018 (41,7% în 2017) la 60% în 2019 nu se va reflecta în posibilități mai mari pentru primării de a folosi veniturile pentru investiții. De altfel, edilul a opinat că eforturile depuse de membrii Asociației Municipiilor din România la întâlnirile cu Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, pe marginea creșterii alocărilor de la bugetul se stat nu au avut prea mare succes.