Prima „țintă” a edililor este imobilul fostului bulibașă al Timișoarei. Proprietarii au refuzat somația de a „desființa amiabil turnulețele”.
Cu o săptămână în urmă, primarul Nicolae Robu a cerut subordonaților din cadrul Direcției de Urbanism să verifice toate autorizațiile de construire ale imobilelor din Timișoara, mai ales ale celor cu „turnulețe”. Edilul susține că, vreme de șapte zile, angajații săi au bătut pe jos 300 de kilometri, documentând 22 de imobile. Unul va ajunge cu siguranță în instanță pentru a se obține autorizația de demolare: este vorba despre palatul de pe strada Romulus nr. 11, ridicat de fostul bulibașă al Timișoarei, trecut la cele veșnice în urmă cu câțiva ani, după ce i-a pocnit inima, la propriu, fiind supraponderal.
Pe planșele din 1990, descoperite în arhiva primăriei și în baza cărora a fost dată autorizația de construire, edilii au constatat că turnulețele și etajul pe care au fost ridicate sunt ilegale. „Proprietarii nu au fost de acord să desființeze amiabil turnulețele”, a declarat Robu.
„Alte 14 imobile corespund din punct de vedere al autorizației. La cinci sunt neajunsuri între ce este trecut în autorizație și ce este practic pe teren. Verificăm acum să nu existe acte emise ulterior. Acestea cinci sunt toate cu turnulețe”, a explicat arhitectul Sorin Ciurariu, șeful Direcției de Urbanism. Alte 36 de imobile sunt în curs de documentare, susține arhitectul, chiar dacă nu toate sunt decorate cu turnulețe. „Nu este vorba doar despre turnulețe, apar diverse modificări față de autorizația inițială”, a spus Ciurariu.
Unele din palatele romilor din Timișoara imită construcții celebre, cu „îmbunătățiri”. Una a vrut să copieze Palatul CEC, din București, altele au ambiția să depășească la număr turnulețele din Strehaia.