Primăria Generală schimbă regulile în Ajun de Crăciun. Toți proprietarii de mașini sunt vizați

Sursa: Dreamstime.com

Finalul de an vine cu schimbări pentru bucureștenii care dețin mașini. Consiliul General a adoptat o nouă hotărâre prin care schimbă tarifele pentru cei ce folosesc locurile de parcare ale Municipalității. Noile tarife vor fi aplicate începând de anul viitor, iar cine nu se conformează va fi sancționat.

Tarifele de parcare diferențiate, pe raza municipiului București, în funcție de zone au fost eliminate. Bucureştenii vor plăti un tarif unic pentru un loc de parcare, de 5 lei/oră, de luni până vineri, în intervalul orar 08,00 - 20,00. Vor fi taxate parcajele și locurile de parcare ce aparțin domeniului public sau privat al Municipalităţii. Noile reglementări au fost aprobate într-o ședință a Consiliului General cu 47 de voturi pentru. Noul act normativ a fost explicat de viceprimarul Stelian Bujduveanu care a explicat de ce este nevoie să se elimine tarifele diferențiate în funcție de zonă. El a arătat că în zonele zonele 0 şi 2 există un număr foarte mic de locuri.

„Am ajuns la un tarif accesibil pentru populaţie în zona centrală şi în zona de nord a Capitalei, un tarif predictibil de 5 lei/oră, de 30 de lei pe zi. Şi, cel mai important, cred că am rezolvat problema care a fost ridicată foarte mult în spaţiul public, ce facem cu acei riverani care nu au apucat să ia un loc de parcare de la Primăriile de sector. Pentru ei am gândit un tarif accesibil de 50 de lei pe lună, care să însumeze 500 de lei/an, cu discount, să fie asemănător cu tariful pe care l-am votat, noi, Consiliul General, pentru riveranii cu locurile de parcare primite de la sector”, a explicat Stelian Bujduveanu.

Conform noii hotărâri, tarifarea se va face după o perioadă de grație de 15 minute, care intră în vigoare la finalul fiecărei ore, timp în care posesorul vehiculului va putea face o nouă plată, în caz de necesitate.

„Ne îndreptăm către un serviciu de parcări digitale. Vor veni maşinile care vor scana automat numerele, vom avea un serviciu, în sfârşit, modern. Cel puţin 300 de parcometre vor fi amplasate în zona centrală. Acest tarif şi acest regulament se aplică exclusiv în zona centrală, unde ne-am propus împreună cu administraţia publică, cu Compania de Parking, cu Administraţia Străzilor, să marcăm absolut toată zona centrală a Municipiului Bucureşti, pentru a nu mai exista acele sincope unde vedem astăzi că maşinile preferă să se urce pe trotuare şi nu în parcările publice”, a mai declarat viceprimarul Bujduveanu.

Cum se face plata noilor tarife de parcare

Noul regulament stabilește că în cazul autocarelor cu turiști sau a vehiculelor care deservesc industria cinematografică este prevăzut un tarif unic de 20 lei/oră, de luni până duminică. Tarifele se pot achita prin tichete preplătite, tichete orare eliberate de operatorul parcării sau prin sistem de autotaxare (parcometru), prin SMS, online sau utilizând platformele/aplicaţiile electronice specifice.

În cazul locurilor de parcare unde funcționează sisteme de încărcare a autovehiculelor electrice este prevăzut un tarif de exploatare de 500 lei/lună. Obligaţia de plată revine proprietarului/operatorului staţiei de încărcare electrică, în baza contractului de folosinţă încheiat cu operatorul serviciului public de administrare a parcajelor.

După ora 20.00, parcarea va fi gratuită, inclusiv în zilele de sărbători legale. Reprezintă excepţie o serie de parcaje, unde tariful se va aplica de luni până duminică, inclusiv în zilele de sărbătoare legală, în intervalul orar specificat.

Plata tarifului orar va permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea acestuia. În cazul persoanelor fizice, persoanelor juridice şi al instituţiilor publice, vor fi valabile abonamente de luni până duminică, între orele 08,00 - 20,00, în toată zona unică de tarifare.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Sancțiuni pentru cei ce încalcă noile reguli

Cei care nu plătesc pentru parcarea autovehiculelor către operatorul care administrează parcajele vor fi sancționați cu o penalitate de 200 lei/autovehicul/24 ore. Excepţie vor face cazurile în care se va constata că prejudiciul creat prin parcarea neregulamentară este mai mare.

Penalitatea se stabileşte în sarcina persoanei care utilizează în mod neregulamentar parcajul. Iar în cazul în care șoferul nu va putea fi identificat, penalitatea de 200 de lei va fi în sarcina proprietarului autovehicului parcat ilegal.

Până la plata sancțiunii, operatorul serviciului public va putea aplica dispozitive tehnice prin care să fie împiedicată circulaţia autovehiculelor parcate neregulamentar. Este vorba despre sisteme de blocare a roţilor, de obturare a vederii prin parbrize.

Penalitatea se va plăti şi în cazurile în care utilizatorul, notificat în prealabil, refuză eliberarea locului de parcare pentru a se permite amenajarea/întreţinerea/dotarea/exploatarea acestuia de către operatorul serviciului public de administrare a parcajelor.