Evenimentul Zilei > Actualitate > Primăria Capitalei şi firma Euroconstruct, reclamate la Parchet pentru demolarea Pieţei Matache
Primăria Capitalei şi firma Euroconstruct, reclamate la Parchet pentru demolarea Pieţei Matache

Primăria Capitalei şi firma Euroconstruct, reclamate la Parchet pentru demolarea Pieţei Matache

Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul” şi Societatea Academică din România (SAR) au depus, astăzi, o plângere penală la Parchetul General împotriva Primăriei Capitalei şi a firmei Euroconstruct. Motivul: demolarea Halei Matache, din centrul Bucureştiului, aflată pe lista monumentelor istorice.

Potrivit organizaţiei „România curată”, în plângerea semnată de Nicuşor Dan şi de Alina Mungiu-Pippidi, municipalitatea şi firma care execută lucrările de demolare pentru a face loc viitorului bulevard Uranus sunt acuzate de distrugere, abuz în serviciu contra persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijenţă în serviciu şi furt calificat.
„De la începerea lucrărilor, autorităţile statului s-au ascuns una în spatele celeilalte, iar firma Euroconstruct a început, practic, demolarea acoperişului şi spaţiilor laterale (fotografiile au fost atasate la dosar şi se pot viziona AICI) în data de 29 ianuarie 2011, deşi hala nu a fost declasată ca monument istoric, iar cererea de declasare nu se afla nici măcar pe ordinea de zi a Comisiei Monumentelor. (…) De asemenea, se solicită procurorului general să ia, de urgenţă, toate măsurile legale necesare pentru stoparea săvârşirii infracţiunii de distrugere, în curs de executare la aceasta dată, constând în demolarea ilegală a Halei Matache”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanţii organizaţiei „România curată”.