PRIMĂRIA CAPITALEI condusă de Firea, FĂRĂ AVIZE ISU

Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, instituția care cere tuturor instituțiilor să funcționeze cu toate avizele în regulă, nu are efectuată recepția clădirii și avize ISU, dezvăluie jurnalistul Cătălin Tolontan. Informațiile sunt confirmate oficial și de purtătorul de cuvânt al ISU, căpitanul Vasile Daniel. Primăria Generală a Municipiului București nu neagă informațiile ziaristului, însă susține că procedurile sunt în curs de derulare.

„Primăria care cere, pe bună dreptate, avize tuturor, care eliberează aprobări, care solicită aplicarea legea, este ea însăși în afara normelor elementare. Înainte de finalul anului 2016, Gabi Firea anunța mutarea înapoi în sediul istoric de pe Bulevardul Regina Elisabeta.

”Numai că, de un an, n-au recepționat clădirea, ceea ce e total împotriva legii”, spune sursa.

Primăria care cere, pe bună dreptate, avize tuturor, care eliberează aprobări, care solicită aplicarea legea, este ea însăși în afara normelor elementare.

Înainte de finalul anului 2016, Gabi Firea anunța mutarea înapoi în sediul istoric de pe Bulevardul Regina Elisabeta.

”Numai că, de un an, n-au recepționat clădirea, ceea ce e total împotriva legii”, spune sursa.

”Nici nu știu cum de au contract cu utilitățile, gazele, apa, curentul, că nimeni n-are voie să livreze fără ca sediul să fie recepționat”.

”Clădirea arată foarte bine, dar recepția e obligatorie”. Vreme de 6 ani, sediul a fost supus unor schimbări semnificative și costisitoare, inclusiv adăugarea unor parcări, așa că recepția nu este doar o formalitate.

Practic, administrația Firea nu recepționează lucrarea făcută de administrația Oprescu.

Pompierii au sesizat și ei anomalia și nu au acordat avizul!

”ISU a venit chiar zilele trecute, când a fost convocată comisia de recepție, dar a fost convocată degeaba că s-a amânat discutarea. La rândul lor, pompierii au spus că nu pot da avizul, au cerut să se intre în legalitate și au plecat.”

ISU confirmă oficial, prin căpitanul Vasile Daniel, purtător de cuvânt: „Sediul Primăriei Capitalei nu are autorizație de la noi!”, scrie jurnalistul Cătălin Tolontan pe site-ul său.

Replica Primăriei Generale

Primăria Capitalei nu neagă informațiile prezentate de jurnalistul Cătălin Tolontan, spunând că, într-adevăr nu a recepționat clădirea, făcând doar un proces verbal temporar „pentru o parte” a imobilului. Reprezentații Primăriei Generale recunosc că nu există autorizare ISU, dar susțin că „totul e făcut în condițiile legii”.

„La sfârșitul anului trecut, așa cum a declarat public Primarul General, Gabriela Firea, pentru a nu mai plăti o chirie uriașă de aproximativ 300.000 de euro pe lună, pentru sediul din Splaiul Independenței, Edilul Șef a solicitat constructorului accelerarea lucrărilor la sediul vechi al PMB.

Astfel, în luna decembrie a anului 2016, activitatea Primăriei Municipiului București s-a mutat, ÎN CONDIȚIILE LEGII, în sediul din bd. Regina Elisabeta. 

Potrivit art. 31 din HG 273/1994 „In cazul în care investitorul solicita preluarea unei părți din lucrare înainte de terminarea întregii lucrări prevăzute în contract, se va încheia un proces-verbal de predare-primire între executant și investitor, în care se va consemna starea părții de lucrare în cauză, măsurile de conservare, precum și cele de protecție reciprocă a desfășurării activității celor două părți. Toate riscurile și pericolele pentru partea preluată trec temporar asupra investitorului, cu excepția viciilor ascunse și a celor decurgând din executarea necorespunzătoare.

Procesul-verbal de predare-primire încheiat în aceste condiții nu este un proces-verbal de recepție pentru partea de lucrare în cauză, dar investitorul poate cere înscrierea în procesul-verbal de recepție, întocmit la terminarea lucrării în întregime, a viciilor pe care le-a constatat cu ocazia predării-primirii și le-a consemnat în procesul-verbal respectiv. Pentru partea de lucrare preluată de investitor, perioada de garanție pentru viciile care nu țin de siguranța construcției începe de la data terminării remedierilor.

Astfel, PMB a preluat în primă fază corpul de clădire cu toate sistemele funcționale și lucrările executate și terminate conform graficului asumat de constructor, și a început în lună iunie a acestui an preluarea parcării, un proiect unic în România la această data, fapt care a determinat evaluări complexe, la solicitările reprezentanților ISC. 

În ceea ce privește afirmațiile neavizate și tendențioase care fac referire la contractele de utilități, gaze, apa și curent ale clădirii, vă informăm că, odată cu începerea procedurii de recepție, în luna decembrie a anului 2016, PMB a preluat de la constructor toate contractele de utilități, conform legii. 

Mai mult decât atât, prin această mutare se poate afirma că s-a făcut economie de peste o jumătate de milion de euro (chiria pentru lunile decembrie și ianuarie – cel puțin), iar angajații PMB lucrează într-o clădire reabilitată și modernizată. 

Este important de subliniat că proiectul inițial de reabilitare a sediului PMB are toate avizele necesare, inclusiv ISU, iar această clădire a fost executată, în totalitate, conform avizului ISU primit la momentul începerii execuției lucrărilor. 

Însă, pentru că sediul PMB a fost reabilitat conform un proiect tehnic întocmit și aprobat conform legislației în vigoare în anul 2014, din cauză modificărilor legislative survenite ulterior în perioada de implementare și execuție a proiectului tehnic, au fost necesare modificări ale acestuia (concomitent cu desfășurarea lucrărilor), fapt ce a determinat atât întârzierea execuției propriu-zise a lucrării cât și recepționarea acesteia. 

În prezent comisia de recepție verifică lucrările executate la parcarea subterană, astfel încât, în cel  mai scurt timp, să se poată face recepția la întreg obiectivul de investiții. 

Mai mult decât atât, subliniem faptul că reprezentanții ISU nu au dat aviz negativ sau nefavorabil clădirii ci doar au informat reprezentanții PMB referitor la necesarul de documente care trebuie verificate”, anunță Primăria Generală într-un comunicat de presă. 

    Astfel, PMB a preluat în prima fază corpul de clădire cu toate sistemele funcționale și lucrările executate și terminate conform graficului asumat de constructor, și a început în luna iunie a acestui an preluarea parcării, un proiect unic în România la această dată, fapt care a determinat evaluări complexe, la solicitările reprezentanților ISC.