Primăria Capitalei a început exproprierile în Prelungirea Ghencea. Nicușor Dan a consemnat bani pentru toate proprietățile

Primăria Capitalei a început exproprierile în Prelungirea Ghencea. Nicușor Dan a consemnat bani pentru toate proprietățile Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Patru familii, ale căror imobile vor fi demolate pentru a permite derularea proiectului de infrastructură din Prelungirea Ghencea, vor primi locuințe noi. Primăria Generală a consemnat sumele necesare exproprierii proprietăților din această zonă. Primarul Nicușor Dan a precizat că în perioada următoare pot începe demolările în zonă.

Primarul Municipiului București,Nicuşor Dan, a anunţat că, în acest moment, Primăria Capitalei a consemnat banii pentru toate imobilele din Prelungirea Ghencea. Acest lucru înseamnă că Municipalitatea este proprietar pentru toate imobilele din zonă ce urmează a fi expropriate și poate începe lucrările de demolare. Primarul a precizat că doar patru clădiri, în care locuiesc familii, trebuie demolate, însă acest lucru se va întâmpla după ce li se vor găsi o soluție locativă.

Nicușor Dan a prezentat stadiul lucrărilor la Prelungirea Ghencea și a precizat că, în total, trebuie expropriate 550 de imobile. În anumite cazuri este vorba despre terenuri, iar în altele de terenuri și construcții.

„În acest moment, Primăria a consemnat banii pentru toate imobilele din Prelungirea Ghencea, ceea ce înseamnă că este proprietar şi poate să înceapă lucrările de demolare. Vrem să demolăm tot până la sfârşitul anului, din ceea ce a rămas de demolat suntem la 15% în momentul ăsta”, a arătat primarul general.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Explicațiile primarului general Nicușor Dan

Nicuşor Dan a explicat cum se derulează procedura de consemnare a sumelor, arătând că Primăria stabileşte culoarul de expropriere și terenul de care are nevoie pentru lucrarea de utilitate publică. Apoi, o comisie suprapune acest culoar peste proprietăţi, însă informaţia nu este sută la sută corectă. Există prorietăți care nu sunt înscrise în cartea funciară, iar proprietarii nu sunt cunoscuți cu exactitate. În aceste cazuri, până când situația se clarifică, banii sunt depuși într-un cont.

„Primăria a pus banii în cont, pentru toate proprietăţile după care se constituie o comisie care este comună cu Primăria, Prefectura şi Oficiul de publicitate şi Cadastru şi această comisiei solicită proprietarilor să vină cu actele şi în măsura în care sunt valide, eliberează banii din cont. Pentru cele 42 plus 2 imobile pentru care au fost puşi banii în cont în 2019 şi 2021, până în acest moment s-au eliberat banii pentru 27 din 44, pentru că pentru aceste proprietăţi s-a venit cu actele în regulă”, a spus primarul.

Cum funcționează procedura de expropriere

Nicuşor Dan a menţionat că pentru celelalte aproximativ 500 de imobile expropriate, comisia a început emită decizii de virare a banilor prin procedura de expropriere. Deja au fost semnate hotărâri pentru nouă astfel de cazuri în care proprietarii urmează să-și primească banii.

„Noi aplicăm o lege, legea 255 care este legea specială pentru exproprieri în cazul lucrărilor de drumuri şi alte lucrări de utilitate publică şi această lege ne obligă să consemnăm proprietarilor banii care rezultă din grila notarială.

Funcţionarii noştri şi cu specialiştii contractaţi au pentru fiecare din aceste 550 de imobile au suprapus pe grila notarială şi au consemnat în cont banii. Proprietarii au dreptul să ia banii şi dacă consideră că imobilul valorează mai mult, au dreptul să meargă în instanţă să ceară diferenţa”, a completat Nicușor Dan.