Primăria Bucureşti cere guvernului terenul cunoscut sub numele de "Esplanada", aflat în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale.
Consilierii generali au fost de acord, de asemenea, cu un amendament formulat de consilierul USR Roxana Wring, conform căruia primarul general urmează să iniţieze un concurs de urbanism vizând această zonă, iar ulterior un concurs de arhitectură care să detalieze soluţia rezultată.
Gabriela Firea a atras atenţia asupra faptului că zona "Esplanada" a fost vizată în trecut şi de proiectul "Cartierul Justiţiei". Ea a precizat că planurile PMB pentru această suprafaţă prevăd o sală de concerte, filarmonică, o secţiune pentru Muzeul Literaturii, un cartier al justiţiei, spaţii verzi, locuri de joacă, pinacotecă.
Terenul respectiv este delimitat de Bd. Unirii, Str. Nerva Traian, Bd. Octavian Goga şi Bd. Mircea Vodă. Conform hotărârii adoptate, pe amplasamentul respectiv se va realiza un centru multifuncţional, care va cuprinde spaţii administrative şi pentru birouri, un centru de afaceri, investiţii culturale, zonă verde şi de agrement şi parcări.
După 1990 acest amplasament s-a aflat în administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor, Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, în prezent fiind în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
"Ţinând seama de importanţa amplasamentului se va urmări ca prin proiectele ce se vor realiza şi anume Districtul de justiţiei, sală de concerte, spaţii administrative, centru de afaceri şi zonă verde şi de agrement să se dea vechiului obiectiv abandonat un caracter unitar şi reprezentativ pentru imaginea Capitalei", a susţinut Gabriela Firea, în expunerea de motive.
Potrivit raportului de specialitate, din suprafaţa totală a amplasamentului de circa 106.000 mp, circa 4.640 mp au fost achiziţionaţi de municipiul Bucureşti prin contracte de vânzare-cumpărare.
"Conform informaţiilor deţinute până la data prezentei, în perimetrul obiectivului de investiţiei 'Esplanada' se identifică următoarele situaţii: foste imobile notificate în baza legilor proprietăţii; foste imobile restituite în natură; foste imobile pentru care există procese pe rolul instanţelor de judecată; imobile nerevendicate; imobile aflate în proprietatea Municipiului Bucureşti", indică aceeaşi sursă.