Prima zăpadă, în noiembrie

Iarna va începe devreme anul acesta, cu ninsori încă de luna viitoare. Precipitaţiile abundente din decembrie ne-ar putea aduce zăpadă de Sărbători.

Românii vor avea parte de o iarnă cu zăpadă, dar cu temperaturi uşor mai ridicate decât valorile normale în lunile ianuarie şi februarie, potrivit prognozei pe următoarele şase luni realizate de specialiştii Agenţiei Naţionale de Meteorologie.

Preşedintele ANM, Ion Sandu, spune că anul viitor va fi optim din punct de vedere meteorologic, iar seceta se va manifesta pe o arie foarte restrânsă, comparativ cu anii 2006 şi 2007. „Rezerva de umiditate este optimă pe cea mai mare suprafaţă a ţării“, a precizat Sandu.

Decembrie cu zăpadă Luna noiembrie va fi normală din punct de vedere meteorologic, cu temperaturi între 2 şi 6 grade Celsius. Totuşi, în intervalele calde din cursul lunii, temperaturile maxime pot depăşi 20 de grade Celsius, în special în jumătatea de sud a ţării, iar temperaturile minime pot coborî până la valori sub minus 5 grade Celsius în regiunile nordice şi centrale. Primele temperaturi negative şi prima zăpadă sunt aşteptate spre sfârşitul lunii, pe 24 şi 25 noiembrie.

Iarna îşi va face simţită prezenţa din plin în decembrie, când, în zonele din nordul ţării, se vor înregistra cantităţi excendentare de precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Chiar dacă nu se pot face prognoze exacte cu privire la perioada Sărbătorilor, este posibil ca şi locuitorii din celelalte regiuni să se bucure de zăpadă de Crăciun şi de Revelion. La nivelul ţării, temperaturile vor fi normale pentru această lună, cu valori între 2 şi -2 grade Celsius.

Ianuarie şi februarie vor avea vreme mai caldă decât normal, în majoritatea regiunilor ţării, în vreme ce sfârşitul lunii martie va veni cu ploi însemnate cantitativ în toată ţara. În aprilie, temperaturile vor creşte peste valorile medii multianuale, însă precipitaţiile vor fi abundente, iar în vestul ţării ar putea cădea cantităţi între 60 şi 80 de litri pe metrul pătrat.

„Luna aprilie este singura de care, recunosc, mi-e puţin teamă. S-ar putea produce inundaţii, pentru că o mare parte din suprafaţa României este la limita de 60-80 de litri pe metrul pătrat. În aprilie se topesc zăpezile şi este posibil ca această cantitate de precipitaţii, chiar dacă este sub 80 de litri pe metrul pătrat, să cadă într-o săptămână. Asta înseamnă că, automat, vor fi inundaţii“, a precizat directorul ANM.

CALD ŞI BINE

În anul 2007, iarna a fost ca vara

Dacă iarna de anul acesta va fi una bogată în precipitaţii şi cu temperaturi normale, anul trecut am avut parte de cel mai cald sezon hibernal din ultimii 107 ani, arată meteorologii. La 24 de staţii meteo s-au depăşit recordurile absolute ale temperaturii maxime zilnice, iar zăpada a căzut în cantităţi foarte reduse. Pe tot parcursul anului, seceta a făcut ravagii, deficitele de precipitaţii depăşind valorile înregistrate în timpul marii secete din 1945-1946.