Un studiu realizat de oamenii de știință de la John Hopkins University aduce prima victorie a oamenilor în fața noului coronavirus.
Cercetările au scos la iveală faptul că SARS-CoV-2 nu suferă mutaţii rapide, precum alte virusuri gripale. În traducere, asta înseamnă că un eventual vaccin ne-ar putea proteja ani de zile!
Cu toate că au existat unele voci care au susțin contrariul, iată că la John Hopkins University s-a demonstrat faptul că noul coronavirus nu are mutații semnificative. Or, pentru virusologi, asta este o veste extraordinară, căci relativa stabilitate a virusului înseamnă că acesta nu va deveni mai periculos pe măsură ce se răspândește în lume.
Peter Thielen, expert în genetică moleculară John Hopkins University, a dezvăluit pentru Washington Post că se analizează cu atenție peste 1000 de probe diferite de SARS-CoV-2. Cercetările relevă că sunt de la patru până la 10 diferențe genetice între tulpinile de virusuri care au infectat cetățenii din America și cele provenite din Wuhan.
„Acesta este un număr relativ mic de mutații pentru că virusul a trecut printr-un număr mare de oameni”, susține Thielen. „În acest moment, rata de mutație a virusului ar sugera că vaccinul dezvoltat pentru SARS-CoV-2 ar putea fi unul singur mai degrabă decât unul nou în fiecare an, cum este cel antigripal”, a mai precizat omul de știință.
Și alți doi virusologi americani, Stanley Perlman (de la Universitatea din Iowa) și Benjamin Neuman (Texas A&M University), au declarat că virusul pare relativ stabil. „Virusul SARS-CoV-2 nu a suferit mutații într-o măsură semnificativă”, a spus Perlman.