Prin această măsură guvernul de la Vilnius vrea să reducă consumul de alcool printre minori, într-o ţară care se află pe un nedorit prim loc în Uniunea Europeană, în această privință.

Astfel, legea va interzice companiilor să mai producă sau să comercializeze băuturi răcoritoare destinate copiilor și adolescenților, dacă sunt ambalate în recipiente care imită băuturile alcoolice. Mai mult, sunt interzise jucăriile sau produsele care le-ar putea sugera celor mici consumul de alcool.

 

Legea menită să îi țină departe pe copii de orice tentație i-a împărțit pe lituanieni în două tabere.Parlamentarii care au votat-o spun că e necesară pentru educația tinerei generații. Cei care o critică, afirmă că familia și școala sunt cele responsabile de formarea comportamentului copiilor. Noua lege va intra în vigoare la data de 1 noiembrie, anunță tvr.ro.

 

Potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, lituanienii sunt cei mai mari consumatori de băuturi alcoolice din Uniunea Europeană. Consumul mediu ajunge la 15 litri de alcool pur de persoană, adică aproximativ 157 de sticle de vin pe an. Tocmai pentru a combate această situaţie, Lituania a introdus măsuri drastice, limita de vârstă pentru consumul de alcool a fost ridicată de la 18 la 20 de ani. Mai mult, comercializarea băuturilor alcoolice se poate face doar ziua, într-un interval orar bine stabilit.

Acum 10 ani, tot in Lituania, a fost interzisă fabricarea și comercializarea produselor care imită ţigările.

 

Te-ar putea interesa și: