Danemarca a tratat virusul COVID-19 cu foarte multă atenție și este prima țară care renunță la certificatul pe baza căruia dovedesc că au trecut prin boala sau sunt vaccinați, datorită campaniei de vaccinare care a salvat 72% din populație. Miercuri seară danezii își pot relua viață pe care o aveau înainte fară să mai aplice restricții în interior și fară dovada pe care o foloseau din luna aprilie.
Danemarca este tara europeana cu cea mai mare rata de vaccinare, peste 72% din populație .Autoritățile de la Copenhaga au fost printre primele care au introdus permisul sanitar - certificatul care dovedea că oamenii sunt vaccinați sau au trecut prin boala pentru a a nu distruge economia țării, dar și pentru a ajuta danezii să își reia viață pe care o aveau înainte.
Desi foarte multe tari europene au anunțat că abia urmează să introducă certificatul, Danemarca este prima tara care din 10 septembrie nu o să îl mai folosească nici macar pentru a intra în cluburile de noapte sau la diverse evenimente. Flemmin Konradsen, expert în sănătate publică la Universitatea din Copenhaga a declarat că populația daneza a acceptat vaccinarea și carantina pentru a ajuta la învingerea virusului.
Rapel suplimentar pentru populația vulnerabilă
Cum Danemarca a fost mereu cu în pas înaintea altor tari în combaterea pandemiei, guverul a anunțat că persoanele vulnerabile pot primi deja un rapel suplimentar și îi ambiționează pe oameni să ajungă la vaccinarea a 90% din populație. Tot în luna septembrie, danezii au renunțat și la purtarea măștii în interior, în transportul public.
Magnus Heunicke a asigurat populația că epidemia este sub control,dar i-a sfătuit să fie atenți.
„În vreme ce ne aflăm într-o poziție bună acum, nu am scăpat de pandemie. Iar guvernul nu vă ezita să acționeze rapid dacă pandemia amenință funcțiile esențiale ale societățăi”, a spus ministrul sănătății.