Republica Moldova. Prima sentință în dosarele partidului „Șansa”. Magistrații Judecătoriei Chișinău au pronunțat luni prima condamnare într-un dosar pentru finanțarea ilegală a unui partid politic. Un bărbat a fost amendat cu 45 000 lei (circa 2 250 de euro). Totodată, banii, în sumă de 613 500 de lei, ridicați anterior de oamenii legii au fost confiscați și trecuți în folosul statului.
Cauza penală a fost disjunsă dintr-un alt dosar la data de 16 octombrie
Potrivit Procuraturii Anticorupție, inculpatul a recunoscut că, în mod sistematic, a facilitat transportul și distribuirea unor sume de bani și cadouri, prin intermediari, către persoane ce prestau servicii pentru Partidul Politic „Șansa”.
Astfel, în martie 2024, inculpatul, acționând cu intenția de a finanța ilegal Partidul „Șansa” din surse interzise, a transmis unui bărbat un pachet în care se aflau 613 500 de lei. Banii urmau a fi redistribuiți către persoanele implicate în activitățile partidului.
În aceeași perioadă, inculpatul a fost reținut și arestat. În octombrie 2024, acesta a fost deferit justiției. Judecarea cauzei a durat trei săptămâni. Dosarul s-a aflat în examinarea unui judecător specializat.
Sentința nu este definitivă. Aceasta poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.
Președintele Oficiului Teritorial Glodeni al fostului Partid „Şor”, trimis pe banca acuzaților
De asemenea, Procuratura Anticorupție a anunțat luni că a transmis în instanță cauza penală de învinuire a președintelui Oficiului Teritorial Glodeni al Partidului Politic „Șor” scos în afara legii. Acestuia i se încriminează săvârșirea infracțiunii de acceptare cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat.
Conform probatoriului, persoana, activând în calitate de președinte al Oficiului Teritorial Glodeni al fostului Partid Politic „Şor”, în calitate de complice, în perioada iulie 2022 - octombrie 2022, a acceptat finanțarea partidului politic din partea grupului criminal organizat. Suma totală ar fi constituit 5 963 983 lei. Banii erau destinați pentru achitarea protestelor organizate de partidul politic. La fel, din aceștia erau achitate salarii necontabilizate membrilor de oficii teritoriale.
Pentru infracțiunea săvârșită, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă de la 57 500 la 92 500 lei sau cu închisoare de la doi la șapte ani. În ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de până la cinci ani.
În cadrul urmăririi penale, a fost aplicat sechestru în valoare de 1 506 161 lei asupra bunurilor deținute de învinuită, cu scopul de a asigura amenda și confiscarea specială.
Maia Sandu cere urgentarea examinării cazurilor privind corupția politică
Șefa statului Maia Sandu a solicitat luni restrângerea termenului de examinare a dosarelor de corupție politică. În acest sens, Guvernul și Parlamentul urmează să vină cu un plan concret pentru a asigura examinarea prioritară a acestor cauze.
„Am văzut cum grupări criminale au încercat să substituie voința cetățenilor Republicii Moldova. Prin cumpărare de voturi au încercat să influențeze decizii importante pentru cetățeni. Astfel, am discutat cu instituțiile responsabile despre faptul că această grupare criminală se ocupă de corupție politică de cel puțin 10 ani. Nu am văzut acțiuni ferme și suficiente din partea organelor de justiție pentru a sancționa aceste acțiuni ilegale”, a spus Maia Sandu.
De asemenea, Centrul Național Anticorupție a aplicat, până în prezent, amenzi în valoare de aproximativ 5 000 000 de lei (circa 250 mii de euro) pentru coruperea electorală pasivă.
În prezent, organele de drept întreprind acțiuni pentru documentarea persoanelor care au acceptat bani în schimbul voturilor. Totodată, sunt documentate persoanele care au influențat procesele de corupere a alegătorilor în cadrul scrutinului din această toamnă. Potrivit organelor de forță, schemele ar fi fost puse la cale de membrii organizației Șor.