Prima școală din lume tipărită 3D poate deveni în curând o realitate

Sursa: smithsonianmag.com

Thinking Huts, o organizație non-profit fondată de un tânăr de 15 ani, intenționează să înceapă construcția unei astfel de școli în Madagascar, în această vară, potrivit site-ului Smithsonianmag.

Când Covid-19 va dispărea în cele din urmă, copiii se vor întoarce din nou în sălile de clasă. Dar, la nivel global, mai mult de un sfert de miliard de copii nu au deloc acces la școală, cu sau fără virus.

Profesoara Maggie Grout, de la Universitatea din Colorado, speră să ajute la schimbarea acestui lucru. Grout, care studiază managementul afacerilor și antreprenoriat, a pornit Thinking Huts, o organizație nonprofit care și a propsu să construiască școli printate 3D. Adoptată dintr-un sat din China, Grout știe că nu toți copiii se bucură de privilegiul de a merge la școală.

Ea a încercat să apeleze la printarea 3D după conversațiile cu tatăl său despre cum să folosească tehnologia pentru a ajuta. Acum Thinking Huts este pregătită să printeze prima sa școală, în națiunea insulară africană Madagascar. Dacă va avea succes, va fi prima școală printată 3D din lume. "Din cunoștințele noastre, vom construi prima școală printată 3D din Madagascar", a declarat Maggie Grout. "Tehnologia de printare 3D a fost utilizată în diferite proiecte de construcții. Cea mai asemănătoare ar fi NewStory, care construiește case printate 3D în America Latină", ​​a adăugat ea, potrivit Smithsonianmag.

ONG-ul New Story și ICON, companie specializată în tehnologia construcțiilor transformă casele printate 3D în realitate. Comunitatea este alcătuită din cel puțin 50 de case, ridicate într-o zonă semi-rurală din America Latină. Locația exactă încă nu a fost dezvăluită.

"Comparativ cu construcția tradițională, școlile printate 3D pot fi construite într-o fracțiune de timp, reducând totodată deșeurile, deoarece pereții sunt sub formă de faguri și goi", spune Grout. „Un alt avantaj este că printarea 3D scade semnificativ costurile cu economiile de scară”.

Printarea devine mai ieftină

Asta înseamnă că, cu cat se printează mai multe școli, cu atât printarea devine mai ieftină, pe măsură ce procesul se perfecționează și tehnologia devine mai obișnuită și, prin urmare, mai ieftină.

Grout se așteaptă ca școala pilot să coste aproximativ 20.000 de dolari, jumătate din cheltuielile locale pentru construirea de școli tradiționale în Madagascar. Construcția va începe în această vară, în Fianarantsoa, ​​un oraș din sudul Madagascarului cu o populație de aproximativ 200.000 de locuitori. Prima clădire va avea 765 de metri pătrați și va construită în campusul unei universități locale. Dacă totul merge bine, Thinking Huts va construi apoi patru școli în Ibity, o zonă rurală din zonele muntoase agricole centrale ale țării, la mijlocul anului 2022.

Panourile solare de pe acoperiș vor alimenta școala, care va avea sisteme de captare a apei, iluminat eficient din punct de vedere energetic și toalete compostabile. Aproximativ 1,3 milioane de elevi din țară nu sunt înscriși la școală din cauza supraaglomerării și a lipsei investițiilor în infrastructura educațională, spune Grout. „Viitoarele școli vor deservi în mare măsură elevii din clasele primare, unde nevoia este mai mare”, adaugă ea.

Sursa foto: smithsonianmag.com