Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Prima reacție la gestul lui ÎPS Teodosie: ”Biserica este autonomă, nu este unitate de alimentație publică” UPDATE
Prima reacție la gestul lui ÎPS Teodosie: ”Biserica  este autonomă, nu este unitate de alimentație publică” UPDATE

Prima reacție la gestul lui ÎPS Teodosie: ”Biserica este autonomă, nu este unitate de alimentație publică” UPDATE

IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, revine în atenția publică după ce la finalul slujbei de Liturghie din fața catedralei ”Sfinții Petru și Pavel” din Constanța a împărtășit mai mulți copii, aduși de părinții lor, cu aceeași lingurință și potir.

UPDATE ora 18: 20 Arhiepiscopia Tomisului a transmis, cu puțin timp în urmă, un comunicat de presă cu precizări referitoare la împărtășirea, de către IPS Teodosie, a mai multor copii, astăzi, în fața Catedralei

”1. Actul de împărtășire a pruncilor nu este ilegal pentru că IPS Teodosie nu a încălcat nici o lege sau canon bisericesc, care ar interzice actualmente împărtășania.

2. IPS Teodosie, ca ierarh, a ținut o legătură intensă cu clerul și credincioșii în toată perioada de restricție și a făgăduit expres păstoriților săi că-i va aștepta la comuniunea cu Biserica, care se concretizează mai ales în sfânta împărtășanie, când se va relua accesul credincioșilor. Fiecare ierarh, în eparhia sa, are o anumită autonomie în păstorirea clerului și credincioșilor, prin urmare, având făgăduința dată deja credincioșilor, IPS Teodosie nu a putut să-i rănească sufletește, îndepărtându-i de la Sf. Potir. Aceasta este lucrarea lui Hristos în mijlocul credincioșilor, prin arhiereul care își exercită misiunea încredințată de Biserica lui Hristos.

3. Discuția asupra linguriței a pornit eronat în spațiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentație publică, ci instituție de cult. Împărtășania nu este mâncare și băutură firească (adică aliment pentru trup) ci este hrana cea mai sfântă pentru viața veșnică, Hristos prezent real, întrând în alcătuirea făpturii noastre, prin care ne îndumnezeim. Prin urmare, este o delimitare categorică între Hristos-Dumnezeu și alimentele firești, iar împărtășania și dăruirea ei credincioșilor este atributul exclusiv al Bisericii”.

În imaginile apărute în spațiul public se observă cum IPS Teodosie oficiază Sfânta Împărtășanie pentru mai mulți copii, ținuți în brațe, sau de mână, de mame. După ce micuții primesc Împărtășania cu aceeași linguriță și din același potir, un preot îi șterge, de fiecare dată la gură, cu același prosop. Nici fețele bisericești, nici credincioșii nu poartă măști de protecție, deși distanța dintre ei este sub 1,50 metri.

Inaltul ierarh al Tomisului a confirmat faptul că a împărtășit câțiva copii, dar nu a vrut să comenteze ritualul religios de sâmbătă dimineață. Este greu de explicat de ce a acceptat rugămintea părinților, care i-au mulțumit pentru Împărtășanie, având în vedere că vineri, la prima slujbă din starea de alertă, a spus credincioșilor că ”trebuie să mai stăm cuminți, să nu  se spună că ne apropiem prea mult și să nu ne mai lase”.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu, vorbind în nume personal, a explicat pentru EVZ că  statul comite o greșeală:”Statul crede că Biserica este o unitate ce alimentație publică și consideră că lingurița și ritualul împărtășirii țin de alimentație publică. Nu au nicio legătură. Este vorba de un ritual de cult în care statul nu are nicio atribuțiune. Acolo se vine cu bună credință, de către credincios. Dacă el vrea să vină, vine, dacă, nu. Biserica nu te obligă”.

Preotul Eugen Tănăsescu a ținut să precizeze că Sfânta Împărtășanie este, de fapt, un ritual de cult. ”La asta se referă  autonomia Bisericii. Și prin urmare, Biserica își asumă toate măsurile în beneficiul credinciosului. S-a demonstrat că Biserica infectează? Dacă avem o demonstrație că Biserica infectează putem avea și discuții despre DSP, reguli șamd. Statul își închipuie că acolo e treaba lui, de ne dă instrucțiuni. Nu e treaba statului, au explicat-o și alți episcopi”, a încheiat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

În Îndrumările bisericești pentru starea de alertă, Patriarhia Română a transmis, printre altele, că  ”Biserica Ortodoxă Română, potrivit tradiţiei sale liturgice multiseculare, nu poate accepta, nici în vreme de pandemie, utilizarea potirului şi linguriței de unică folosință pentru împărtășirea comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii. În acest sens, cu aprobarea majorității membrilor Sfântului Sinod, modalitatea de împărtășire comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe”

 

(Sursa foto-Captura Constantadeazi)