Mii de persoane aşteaptă cu lunile deciziile de pensionare, timp în care nu au niciun venit. O cauză a întârzierilor este şi lipsa fondurilor
Restructurările în sectorul bugetar, cărora li s-au adăugat perioada concediilor şi lipsa fondurilor au dat peste cap activitatea caselor de pensii din întreaga ţară. Dosarele de pensionare sunt procesate cu viteza melcului, astfel că zeci de mii de persoane primesc deciziile cu mult după expirarea termenului legal de 45 de zile. Legea nu prevede însă şi sancţiuni pentru nerespectarea acestuia.
"Funcţionarii mi-au zis că văd banii la anul"
Nelu M., din judeţul Alba, operat pe creier şi cu mai multe suferinţe cronice, şi-a depus cererea de pensionare pe caz de boală anul acesta, în iunie. Decizia a fost emisă după mai bine de trei luni. "Înţeleg o lună, două, dar nu poţi să trăieşti fără bani o jumătate de an", e revoltat bărbatul. Şi sora acestuia a întâmpinat probleme asemănătoare la Casa de Pensii a judeţului Sibiu. Femeia a depus cerere de recalculare în mai şi i s-a spus de la ghişeu că, cel mai probabil, va primi pensia mărită în 2013.
Funcţionarii recunosc că există întârzieri la soluţionarea dosarelor, însă dau vina pe birocraţie şi pe volumul mare de muncă. "Pot apărea unele întârzieri la soluţionarea cererilor, în funcţie de complexitatea dosarelor sau de anumite particularităţi legislative. Aceste decalaje sunt cauzate şi de faptul că iunie-august e perioada specifică concediilor personalului. În contextul reducerilor de personal, al diminuării salariilor şi al blocării posturilor vacante, volumul mare de cereri poate duce la întârzieri", precizează Ioana Ciobanu, responsa b i l relaţii publice din cadrul Casei Naţionale de Pensii.
Însă, potrivit unor surse din Ministerul Muncii, pensiile vin cu o întârziere de patru-cinci luni şi pentru că în anumite judeţe nu sunt bani şi astfel se amână plăţile cât mai mult.
4-5 luni le ia autorităţilor să soluţioneze un dosar de pensionare, deşi termenul legal este de 45 de zile
Câmpeanu: "Angajaţii nu fac faţă"