Prima parte a Festivalului European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Românești s-a încheiat pe plus, la Timișoara, săptămâna aceasta. Peste 4.600 de oameni, din 17 țări, au participat la evenimente.
În total au fost 19 spectacole, 4 conferințe, la care au participat peste 50 de manageri de instituții culturale din țară și europene, programatori și teatrologi din 17 țări europene. Au mai avut loc 3 lecturi publice însoțite de lansarea volumului CND2014, și un concert.
Ediția a XX-a a festivalului timișorean, ca și întreaga stagiune a Naționalului, se construiește în jurul conceptului de ”artă a îmbătrânirii”, văzut nu doar ca un timp al reflecției retrospective, ci mai ales ca un timp și un spațiu dedicat acțiunii și dialogului. ”În egală măsură, asumarea acestui concept reprezintă, în mod concret, asumarea de către Teatrul Național a responsabilității morale, sociale și culturale față de publicul său și, mai mult decât atât, față de comunitate. Astfel, toate cele trei direcții lansate de FEST-FDR2015 – modulul FDR, Art of Ageing - 1st European Theatre and Science Festival și modulul FEST, cărora li se adaugă o nouă ediție a Concursului Național de Dramaturgie – postulează diversitatea, regăsirea individului în spațiul comun al culturii, la fel cum grecii, în antichitate, considerau că doar în amfiteatre, în timpul festivalurilor, prin teatru, împărtășesc o identitate comună”, a declarat Codruța Popov, secretarul literar al naționalului timișorean.
FDR a adus la Timișoara dramaturgi noi și vechi, stiluri regizorale noi și vechi, de la Eugène Ionesco, la Teodor Mazilu, până la Alina Nelega, Peca Ștefan, Mihaela Michailov, Saviana Stănescu sau noua generație reprezentată la Timișoara de Xandra Popescu, Radu Iacoban etc., de la Victor Ioan Frunză, Gábor Tompa sau Mihai Măniuțiu la Nona Ciobanu, apoi Geanina Cărbunariu, Ioana Păun, Adrian Măjeri, Luminița Țâcu sau Alexandru Mihail. Teatrul Național Timișoara a reulșit într-o săptămțnă să transforme orașul de pe Bega într-un forum al liberei exprimări artistice, sociale și civice.
Modulul FEST va continua acest demers în intervalul 6-13 iunie. ( Fotografii: Adrian Pîclișan)